Καταργείται η απαλλαγή φόρου στα βιοκαύσιμα

Θα φορολογείται όπως το πετρέλαιο κίνησης
Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2008 07:40

ΣΤΗΝ κατάργηση της αποφορολόγησης των βιοκαυσίμων (βιοντήζελ), προχώρησε η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου, οπότε το συγκεκριμένο καύσιμο θα φορολογείται κανονικά με 293 ευρώ τα 1.000 λίτρα, όπως ακριβώς το πετρέλαιο κίνησης.

Στην απόφαση αυτή προχώρησε το οικονομικό επιτελείο, λόγω του μεγάλου γραφειοκρατικού κόστους που προκαλούσε η διαδικασία αποφορολόγησης των ποσοσήτων βιοντήζελ, που αναμειγνύονται με το συμβατικό πετρέλαιο κίνησης στα διϋλιστήρια.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου και θα αφορά ακόμη και τις ποσότητες βιοντήζελ κατανομής 2007, οι οποίες ωστόσο δεν διετέθησαν μέσα στο προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα δε με την έκθεση του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την κατάργηση της αποφορολόγησης, τα έσοδα του Δημοσίου θα ενισχυθούν με 40 εκατομμύρια το έτος, με δεδομένο ότι οι ποσότητες βιοντήζελ που εισέρχονται στο δίκτυο διακίνησης καυσίμων ανέρχονται σε περίπου 150.000 τόνους, ενώ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ανέρχεται σε 293 ευρώ τα 1.000 λίτρα για το τρέχον έτος και 302 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2009.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η εισαγωγή των βιοκαυσίμων (στην Ελλάδα για την ώρα αποκλειστικά βιοντήζελ) με τον τρόπο που έγινε προκαλούσε τεράστιο κόστος στη διαδικασία αποφορολόγησης, καθώς αναμειγνύεται στα διϋλιστήρια με το συμβατικό ντήζελ. Ετσι οι εταιρείες εμπορίας πρότειναν είτε να αναλάβουν οι ίδιες να το διαθέτουν από τα πρατήρια, κάτι που ισχύει σε διάφορες χώρες, είτε να φορολογηθεί κανονικά.

Οπως είναι φυσικό η κυβέρνηση επέλεξε τη δεύτερη λύση, καθώς αυτή θα προσέφερε επιπλέον έσοδα στο Δημόσιο που υπολογίζονται σε 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα