Προς νέες κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2008 11:10

ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ τροχιά μπαίνουν τα συνδικάτα, μετά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό. Οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν στη συνέχεια, έχοντας ήδη «εν λευκώ» εξουσιοδότηση από Ταμεία που θίγονται για νέες κινητοποιήσεις, αλλά και την απαίτηση του ΠΑΜΕ, που με επιστολή κάλεσε τις διοικήσεις των δύο ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας σε άμεση συνεδρίαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η αντίθεση των συνδικάτων στις προωθούμενες αλλαγές εκφράστηκε για μια ακόμα φορά την Παρασκευή, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή κατά την ώρα της συζήτησης. Με την απόφαση διοργάνωσης της συγκέντρωσης διαφώνησε η ΔΑΚΕ, η οποία πάντως χαρακτήρισε γενικές τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Σε κοινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τονίζεται ότι «το ασφαλιστικό είναι στην κλίνη του Προκρούστη» μετά τις θέσεις που παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός για το ασφαλιστικό.

«Η εμμονή της κυβέρνησης στις υποχρεωτικές ενοποιήσεις των ταμείων, η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, η νέα ληστεία στα αποθεματικά των ταμείων, η άρνηση χρηματοδότησης του συστήματος από το κράτος, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τα δυσμενή μέτρα ενάντια στις γυναίκες, το ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων και η εξαγγελθείσα συρρίκνωση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, διαμορφώνουν συνθήκες πλήρους αποδόμησης της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Αντιδράσεις διατυπώνονται πέρα από τα γενικά και για τα ειδικά μέτρα, που προδιαγράφονται μετά τις θέσεις του πρωθυπουργού και τις προτάσεις της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Η υπεύθυνη της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού, σε δήλωση της τόνισε ότι τα «πρώτα θύματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι οι γυναίκες». Αντιδράσεις, υπήρξαν και από κλάδους που εκπροσωπούν Ταμεία που θίγονται.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Ένωση Ιατρών Νοσοκ. Αθηνών-Πειραιώς, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι: «Η ενοποίηση των Ταμείων στην οποία η κυβέρνηση επιμένει με αδιαλλαξία, αποσκοπεί στη δήμευση των πόρων, των αποθεματικών και της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους».

Οι φορείς επισημαίνουν ότι ουδέποτε υπήρξε διάλογος και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέμεινε στις θέσεις της. Η απάντηση θα είναι νέες δυναμικές κινητοποιήσεις των κλάδων, καταλήγει η ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα