Κίνα: Ταχεία η αύξηση του πληθωρισμού στο 7,1%

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008 07:47

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των 11 ετών αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα, μετά τις χειρότερες χιονοπτώσεις σε μισό αιώνα που επηρέασαν αρνητικά τις προμήθειες.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, μετά την άνοδο 6,5% τον Δεκέμβριο. Κατά μέσον όρο 23 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί πλέον του 7%.

Το νόμισμα της χώρας γιουάν διαμορφώθηκε στα 7,1540 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 10:35 π.μ. στη Σαγκάη από 7,1544 πριν από την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό. Η απόδοση των ομολόγων διετούς διάρκειας παρέμεινε αμετάβλητη.

Οι τιμές των τροφίμων αναρριχήθηκαν 18% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι τιμές των εκτός τροφίμων προϊόντων σημείωσαν αύξηση 1,5%. Οι τιμές χοιρινών αυξήθηκαν 59%, σπορελαίων 37% και λαχανικών κατά 14%. Αυτές οι αυξήσεις αυξάνουν τις κοινωνικές πιέσεις σε μία χώρα όπου 300 εκατ. άνθρωποι είναι φτωχοί, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα