Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι και στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας επιδιώκεται επιτάχυνση της μείωσης του υψηλού ακόμα δημοσιονομικού ελλείμματος, σε συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σημερινή έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. Το κείμενο της έκθεσης δόθηκε σήμερα επισήμως στη δημοσιότητα και σε αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει προς την Αθήνα τρεις βασικές συστάσεις: Τη συνέχιση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος, την πιστή εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2008, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της υιοθέτησης - εν ανάγκη - πρόσθετων μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Με βάση την αξιολόγηση αυτή, η Επιτροπή θα υποβάλει στο Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα συνέλθει στις 4 Μαρτίου, την πρότασή της ως προς την Γνώμη, την οποία θα πρέπει να εκδώσει το Συμβούλιο για το νέο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2007-2010.
Αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει στη σημερινή έκθεσή της για την ελληνική οικονομία τα εξής:
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, που στηρίζεται σε σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων καθόλη τη διάρκεια του Προγράμματος, «υπόκειται σε κινδύνους», καθώς «βασίζεται σε ένα σχετικά ευνοϊκό μακροοικονομικό σενάριο, τα δε μέτρα για τη στήριξη των εσόδων δεν είναι ιδιαίτερα σαφή μετά το 2008». Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη πως «η εξάρτηση από τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι σημαντική και υποστηρίζεται εν μέρει μόνο από μεταρρυθμίσεις στους μηχανισμούς είσπραξης των φόρων», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «οι σχεδιαζόμενες περικοπές σε ορισμένα στοιχεία των δαπανών (ως ποσοστού του ΑΕΠ) δεν τεκμηριώνονται με ειδικά μέτρα και αναιρούνται εν μέρει από προγράμματα αύξησης των κοινωνικών παροχών».
Συνεχίζοντας, η Επιτροπή αναφέρει ότι «η διασφάλιση μιας ισχυρής πορείας δημοσιονομικής εξυγίανσης θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα του επίμονου πληθωρισμού, της απώλειας ανταγωνιστικότητας και του μεγάλου εξωτερικού χρέους». Παράλληλα, τονίζει ότι «το επίπεδο του χρέους, το οποίο παραμένει ένα από τα υψηλότερα στη ζώνη του ευρώ, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, θα επηρεάσει αρνητικά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, η οποία συνεχίζει να διατρέχει μεγάλο κίνδυνο».
Καταλήγοντας - και με βάση την ανωτέρω ανάλυσή της - η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο να ζητήσει στις 4 Μαρτίου από την Ελλάδα τα εξής:
- Πρώτον, να εκτελέσει προσεκτικά τον προϋπολογισμό του 2008, να επιφέρει τις σχεδιαζόμενες προσαρμογές προς την κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου ΜΠΣ (δηλαδή για ισοσκελισμένο προυπολογισμό το 2010), λαμβάνοντας εν ανάγκη πρόσθετα μέτρα. Να κληθεί επίσης η Ελλάδα να μειώσει αναλόγως το δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ και να χρησιμοποιήσει τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα για να επιταχύνει τη διαδικασία εξυγίανσης προκειμένου να επιτύχει τον ΜΠΣ εντός της προγραμματικής περιόδου, δηλαδή ως το 2010.
- Δεύτερον, να συνεχίσει τις τρέχουσες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και να επιμείνει στη βελτίωση της δημοσιονομικής διαδικασίας με αύξηση της διαφάνειάς της, με τη χάραξη δημοσιονομικής στρατηγικής σε πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και με την αποτελεσματική εφαρμογή μηχανισμών για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πρωτογενών δαπανών.
- Τρίτον, να βελτιώσει, δεδομένου του επιπέδου του χρέους και της προβλεπόμενης αύξησης των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με την επίτευξη του ΜΠΣ και τη συνέχιση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης· πρέπει ακόμη να εκπονηθούν το συντομότερο δυνατό επικαιροποιημένες προβλέψεις για τις σχετικές με τη γήρανση του πληθυσμού δαπάνες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ