Ράλι στη Wall Street

Αντίρροπες δυνάμεις δίνουν οριακά κέρδη στην Ευρώπη
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2008 00:01

ME ΟΡΙΑΚΑ κέρδη τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των αντίρροπων δυνάμεων που επικράτησαν στην αγορά ενώ σε ράλι επιδόθηκαν τα αμερικανικά blue chip για πρώτη ημέρα μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις με πρωταγωνιστές μετοχές εταιρειών ενέργειας και μεταλλευμάτων καθώς οι τιμές ρεκόρ των εμπορευμάτων ενέπνευσαν αισιοδοξία για τις εταιρικές κερδοφορίες επισκιάζοντας τα κακά νέα από τον τραπεζικό τομέα.

Η CNP Assurances, η μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλίσεων ζωής στη Γαλλία κατέρριψε υψηλό περίπου τριμήνου στον απόηχο της είδησης για πώληση μεριδίων μεγαλομετόχων της εταιρείας. Σε τροχιά ανόδου βρέθηκαν και οι εταιρείες μεταλλευμάτων BHP Billiton και Rio Tinto, μετά την άνοδο της τιμής του χαλκού στο υψηλότερο τετραμήνου.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Credit Suisse στον απόηχο της είδησης ότι τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, θα είναι μειωμένα κατά 1 δισ. δολάρια λόγω λαθών που έγιναν στην τιμολόγηση από μικρή ομάδα traders.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επαναξιολόγηση διαγραφών αξιών έως και 2,85 δισ. ευρώ. Η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης για το κατά πόσο επηρεάστηκαν τα κέρδη του 2007 από τα σφάλματα των διαπραγματευτών της. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chip ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,07% στις 1.336,20 μονάδες με τις πετρελαϊκές μετοχές να ηγούνται των κερδών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 5.966,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη κατά 0,49% στις 4.885,83 μονάδες ενώ στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 7.002,29 μονάδες. Στο επίκεντρο των κερδών στη Wall Street βρέθηκαν η πετρελαϊκή Exxon Mobil και η μεταλλευτική Freeport-McMoRan Copper & Gold.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η Wal-Mart και η Hewlett-Packard, καθώς η πρώτη παρουσίασε κέρδη ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ η δεύτερη επρόκειτο να ανακοινώσει σημαντική κερδοφορία μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,90% στις 13.757,91 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα