Ελλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2000 13:02
UPD:13:18

Ελλειμμα 344 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2000, έναντι πλεονάσματος 163 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και σε πολύ μικρότερο βαθμό του ισοζυγίου εισοδημάτων, ενώ μειώθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταβιβάσεων. Αντιθέτως, σημαντική αύξηση παρουσίασε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του εμποικού ισοζυγίου, προέρχεται από την αύξηση των εισαγωγών (εκτός καυσίμων), η οποία υπερκάλυψε την αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγικών εισπράξεων, καθώς και από τις αυξημένες καθαρές εισαγωγές καυσίμων.

Οσον αφορά στο ισοζύγιο υπηρεσιών, η βελτίωση προέρχεται σχεδόν εξ΄ίσου από τις αυξήσεις των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες.

Η μικρή αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Η μείωση τέλος του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων, αντανακλά κυρίως τις μειωμένες καθαές μεταβιβάσεις από την Ε.Ε. το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, σε σύγκριση με εκείνες την αντίστοιχη περίοδο του 1999.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα