Ν. Γκαργκάνας: Στο 3,7% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2008

Προειδοποιεί για τον αντίκτυπο της πιστωτικής κρίσης
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2008 11:54
UPD:15:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

ΣE περίπου 3,7% πρόκειται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2008, χαμηλότερα από τον στόχο τη κυβέρνησης για 4%, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Νικόλαος Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η ΤτΕ προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του εναρμονισμένου πληθωρισμού θα επιταχυνθεί φέτος, φθάνοντας κατά μέσο όρο το 3,4%, έναντι 3,0% το 2007.

«Η εκτίμηση αυτή αντανακλά κυρίως την προβλεπόμενη αύξηση της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Γκαργκάνας. «Είναι ένας παράγοντας που μπορεί να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Η ΤτΕ εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί σε μέσα επίπεδα στα 85-88 δολάρια το βαρέλι φέτος. Η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη υποχωρώντας στα 99,3 δολάρια σήμερα.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Γκαργκάνας, το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να μειωθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, στο 1,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Η ΤτΕ εκτίμησε πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί το 2008 από το 14,1% του ΑΕΠ το 2007, χωρίς, ωστόσο, να δώσει συγκεκριμένα νούμερα.

Ο κ. Γκαργκάνας επισήμανε επίσης πως τα προβλήματα της πιστωτικής αγοράς πιθανόν να έχουν φέτος μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρωζώνης από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ωστόσο η ανάπτυξη, αν και θα επιβραδυνθεί, ενδέχεται να διαμορφωθεί κοντά στον εν δυνάμει ρυθμό.

Βάσει των προβλέψεων του Eurosystem, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός το 2008 θα ξεπεράσει σημαντικά το 2%, σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα.

Οικονομολόγοι αναμένουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης κοντά στο 1,6% φέτος από 2,7% το 2007 και μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 3,5% έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα