ΤτΕ: Επιβράδυνση ανάπτυξης - άνοδος του πληθωρισμού

Αυτοσυγκράτηση στις μισθολογικές αυξήσεις
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2008 16:26
UPD:16:39

Περιορισμένη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού το 2008 προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2007-08, που παρουσίασε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας.

Ο διοικητής της ΤτΕ συνέστησε αυτοσυγκράτηση στις μισθολογικές αυξήσεις, καθώς, όπως είπε, η απώλεια εισοδήματος που έχει προκύψει εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με ισοδύναμες ονομαστικές αυξήσεις των μισθών, επειδή κάτι τέτοιο θα διάβρωνε περισσότερο την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, εξαιτίας της πυροδότησης πρόσθετων πληθωριστικών πιέσεων.

Για το Ασφαλιστικό, ο κ. Γκαργκάνας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των προτάσεων της κυβέρνησης, αναμένοντας το τελικό νομοσχέδιο, και τάχθηκε υπέρ των διαδοχικών μεταρρυθμίσεών του σε βάθος χρόνου, επισημαίνοντας ότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος της απαιτούμενης μεταρρύθμισης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της προβλέπει ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί γύρω στο 3,7% από 4% πέρυσι. Ωστόσο ο κ. Γκαργκάνας δεν απέκλεισε ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ να υποχωρήσει κάτω από το 3,7% εξαιτίας της αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού η ΤτΕ προβλέπει περαιτέρω άνοδό του, εκτιμώντας ότι ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,4% από 3% το 2007. Η εκτίμηση αυτή αντανακλά κυρίως την προβλεπόμενη αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου στα 85,5 - 88,5 δολάρια το βαρέλι. Επιπλέον, υψηλότερος από ό,τι στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει και το 2008 ο λόγος του εγχώριου κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η σημαντική αυτή υποχώρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας ευθύνεται για την εκτίναξη του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (14% του ΑΕΠ) σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οπως είπε, αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, τότε ένα αυξανόμενο μερίδιο του εθνικού εισοδήματος θα απορροφάται από την πληρωμή τόκων επί του εξωτερικού χρέους, με δυσμενείς συνέπειες για τις επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη και, συνακόλουθα, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

Οσον αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις, ο κ. Γκαργκάνας εκτίμησε ότι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών θα απαιτήσει συνέχιση των προσπαθειών επί σειρά ετών.

Τέλος, σχολιάζοντας την επίπτωση της παγκόσμιας κρίσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα ήταν πολύ περιορισμένη και κυρίως έμμεση. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθούν φέτος περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών (στο 3,5% του συνολικού υπολοίπου των δανείων, από 5% που είναι σήμερα), ενόψει μάλιστα των έντονων αναταράξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αντίδραση ΚΚΕ

«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ως γνήσιος εκφραστής του κεφαλαίου και του "ευρωμονόδρομου", για μια ακόμα φορά διατύπωσε με ωμότητα αυτό που η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λένε με μισόλογα αλλά υλοποιούν και υλοποίησαν στην πράξη: Ότι οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, για να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία του, απαιτούν τη διαρκή λήψη αντιλαϊκών μέτρων, την ακόμα μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, το ξεθεμέλιωμα στοιχειωδών ασφαλιστικών εργασιακών δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών». Τα παραπάνω ανέφερε σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ αντιδρώντας στις δηλώσεις Γκαργκάνα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα