SocGen: Ζημίες ρεκόρ το δ' τρίμηνο

Από τις παράνομες συναλλαγές και τα ενυπόθηκα δάνεια
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008 08:46

ΖΗΜΙΕΣ ρεκόρ ύψους 3,35 δισ. ευρώ (4,9 δισ. δολ.) θα εμφανίσει το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, Societe Generale SA, αποτέλεσμα των παράνομων συναλλαγών και των ζημιών από τα ενυπόθηκα δάνεια.

Η τράπεζα θα εμφανίσει καθαρές ζημίες έναντι κέρδους 1,18 δισ. ευρώ που είχε πραγματοποιήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2006. Για το σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της Societe Generale υποχώρησαν 947 εκατ. ευρώ από 5,22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, συμπίπτοντας με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε στις 11 Φεβρουαρίου.

Η Societe Generale κατηγορεί για τις ζημίες τις παράνομες συναλλαγές του ηλικίας 31 ετών χρηματιστή της Ζερόμ Κερβιέλ, του οποίου οι θέσεις οδήγησαν σε ζημίες 4,9 δισ. ευρώ.

Αυτές οι ζημίες είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος, αυξάνοντας τα ερωτήματα για την απροσεξία της ηλικίας 144 ετών τράπεζας η οποία διοικείται από τον Ντανιέλ Μπουτόν. Χθες έκθεση από ανεξάρτητη επιτροπή ανέφερε ότι η διοίκηση απέτυχε να ερευνήσει τις 75 προειδοποιήσεις για τον Κερβιέλ μέσα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών.

Φέτος οι μετοχές της τράπεζας στο Παρίσι σημείωσαν απώλειες 28% και χθες έκλεισαν στα 71,15 ευρώ η μία. Η υποχώρηση υπερβαίνει τις απώλειες 20% που σημείωσαν οι μετοχές της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, BNP Paribas SA, η οποία χθες ανακοίνωσε μείωση 42% των καθαρών κερδών της το τέταρτο τρίμηνο, στο 1,01 δισ. ευρώ.

Το γαλλικό σκέλος λιανικής τραπεζικής της Societe Generale εμφάνισε κέρδη 315 εκατ. ευρώ το τρίμηνο από 318 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Τα κέρδη από τις αντίστοιχες δραστηριότητές της στο εξωτερικό αυξήθηκαν 53% φθάνοντας στα 2002 εκατ. ευρώ, καθώς η τράπεζα επεκτάθηκε στην Ανατολική Ευρώπη και τη Νότιο Αφρική.

Χωρίς τις παράνομες συναλλαγές του Κερβιέλ, η Societe Generale ανακοίνωσε ότι οι ζημίες το τέταρτο τρίμηνο θα ήταν 131 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στο σύνολο του έτους ύψους 4,17 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα