Κέρδισε έδαφος η Ευρώπη

Κόκκινοι οι δείκτες των αμερικανικών blue chips
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 00:01

Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ των ανησυχιών για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας διατήρησε τα αμερικανικά χρηματιστήρια κάτω από ένα πέπλο αμφιβολιών και πυροδότησε αγορές στο ασφαλές καταφύγιο του κυβερνητικού χρέους και εμπορευμάτων, με τις τιμές των μετάλλων να καταρρίπτουν νέα υψηλά και το δολάριο να υποχωρεί στο κατώτερο δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές κατόρθωσαν να τερματίσουν σε θετικό έδαφος, με τις τράπεζες να βρίσκονται στην αιχμή της ανόδου, εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ομως το κλίμα χαρακτηρίσθηκε από συγκρατημένη αισιοδοξία και τα κέρδη των ευρωπαϊκών δεικτών ήταν περιορισμένα, καθώς τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα και τα υψηλά ρεκόρ των τιμών των εμπορευμάτων, κυρίως των μετάλλων, εκμηδενίσθηκαν από τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για τον τομέα μεταποίησης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αρχικό κλίμα αισιοδοξίας αποδείχθηκε εύθραυστο, καθώς οι δείκτες των αμερικανικών blue chips έγιναν κόκκινοι, μετά την πτώση του δείκτη των δεικτών για τέταρτο διαδοχικό μήνα, αλλά και η απροσδόκητη υποχώρηση στο χαμηλότερο επταετίας του δείκτη μεταποίησης της Φιλαδέλφεια επανέφεραν στο προσκήνιο ζοφερά σενάρια την οικονομία.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 5.932,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,96% στις 4.858,85 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX κατά 10,07% στις 6.904,85 μονάδες.

Ο Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,1% στις 323,98 μονάδες, με τους δείκτες και στα 18 δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν άνοδο.

Σημαντική άνοδο 4,5% κατέγραψε η μετοχή της Nestle, καθώς τα κέρδη της παρουσίασαν αύξηση κατά 14% στα 5,73 δισ. ελβετικά φράγκα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές της χθεσινής συνεδρίασης αναδείχθηκαν οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, καθώς το αργό υποχώρησε μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερης της αναμενόμενης αύξησης στα αποθέματα των ΗΠΑ.

Στις μετοχές που υποχωρούν περιλαμβάνονται οι Exxon Mobil και Chevron, ενώ χαμηλότερα κινείται και η General Electric, συντελώντας στην υποχώρηση 76 μονάδων στον Dow Jones.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,84% στις 13.688,28 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα