British American Tobacco: Εξαγορά της τουρκικής Tekel αντί 1, 72 δισ. δολ.

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 16:50

Πλειοδότης στο διαγωνισμό για την απόκτηση της τουρκικής καπνοβιομηχανίας Tekel ανακηρύχθηκε η British American Tobacco, καταθέτοντας προσφορά ύψους 1,72 δισ. δολαρίων.

Όπως δήλωσε ο Αχμέτ Ακτσού, ο οποίος προήδρευε της δημοπρασίας που διεξήχθη σήμερα στην ¶γκυρα, η BAT επικράτησε έναντι των υπολοίπων υποψηφίων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Citigroup Venture Capital International, η εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Cinven και η τουρκική Dogan Sirketler Grubu Holding.

Η πώληση της Tekel αποτελεί την τρίτη προσπάθεια που καταβάλει η Τουρκία προκειμένου να παραχωρήσει σε ιδιώτη τον έλεγχο της εταιρείας, βάσει συμφωνίας, αξίας 10 δισ. δολαρίων, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που έχει ως στόχο να περιορίσει τον ρόλο του κράτους στην οικονομία.

Η αξία της τουρκικής καπνοβιομηχανίας αποτιμήθηκε πέρυσι από την JPMorgan Chase & Co μεταξύ ενός δισ. δολαρίων και 1,6 δισ. δολαρίων.

Η Tekel αποτελεί την πρώτη μεγάλη εξαγορά στην οποία προχωρά η British American Tobacco, από τότε που η βρετανική εταιρεία απέκτησε την πρώην κρατική καπνοβιομηχανία της Ιταλίας το 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα