Κομισιόν: Εντυπωσιακή αύξηση της απασχόλησης το 2007 στην ΕΕ

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 17:32

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα με ανακοίνωσή της την «εντυπωσιακή», όπως τη χαρακτηρίζει, αύξηση της απασχόλησης που σημειώθηκε το 2007 στην Ε.Ε. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έκθεσης για την απασχόληση που παρουσιάστηκε σήμερα και η οποία πρόκειται να εγκριθεί από τους υπουργούς Απασχόλησης της Ε.Ε. στις 29 Φεβρουαρίου, σχεδόν 6,5 εκατ. νέες θέσεις απασχόλησης δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ 5 εκατ. θέσεις απασχόλησης αναμένεται να δημιουργηθούν έως το 2009.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανεργία στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί σε ποσοστό μικρότερο από το 7% το 2008, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η έκθεση για την εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων των κρατών-μελών στον τομέα της απασχόλησης είναι εξαιρετικά θετική, ωστόσο υπάρχουν και κάποια θέματα που εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία, όπως η ανεργία των νέων και η ανεπάρκεια των επενδύσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Σε γραπτή δήλωσή του ο αρμόδιος για την απασχόληση επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς καθώς από το 2004 η διαρθρωτική ανεργία έχει μειωθεί κατά περισσότερο από ένα τρίτο και το ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε., το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 66%, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο συνολικό στόχο του 70%. Ο κοινοτικός επίτροπος σημειώνει ότι όλα τα κράτη-μέλη προέβησαν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις από το 2005 επισημαίνοντας παράλληλα ότι ορισμένα κράτη ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση αυτή με πιο ισχυρό τρόπο. «Είναι απαραίτητο να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της γήρανσης του πληθυσμού, ιδιαίτερα μέσω της πραγματοποίησης μεγαλύτερων και καλύτερα στοχευμένων επενδύσεων στη διά βίου μάθηση», αναφέρει ο κοινοτικός επίτροπος.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας που είναι στο 43,5% (με στόχο να φτάσει το 50%) και των γυναικών που είναι στο 57,2% (με στόχο το 60%) εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στο σύνολο της Ε.Ε. Όμως παρά τις θετικές αυτές επιδόσεις, η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί για την απασχόληση το 2010. Υπολογίζεται ότι για την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί θα πρέπει να δημιουργηθούν έως το 2010 ακόμη 20 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης.

Σύμφωνα επίσης με την έκθεση, η ανεργία μειώθηκε σημαντικά από 8,9% το 2005 σε 8,2% το 2006 με όλα τα κράτη-μέλη να έχουν συμβάλει σε αυτήν την πτωτική πορεία της ανεργίας. Η ανεργία των γυναικών στην Ε.Ε. έφτασε το 9% και των ανδρών το 7,6%. Ακόμη, το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας μειώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά και συγκεκριμένα από το 4% στο 3,6%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, τα οφέλη δεν είναι τα ίδια για όλες τις περιφέρειες και για όλες τις ομάδες σε κοινοτικό επίπεδο καθώς οι ανειδίκευτοι, τα άτομα με αναπηρία και οι μετανάστες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η ανεργία των νέων παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για πολλά κράτη-μέλη καθώς φτάνει κατά μέσο όρο στο 17,4%. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, το συνολικό ποσοστό ανεργίας των νέων μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στις σημαντικές μειώσεις που σημειώθηκε σε ένα μικρό αριθμό χωρών της Ε.Ε. (Πολωνία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες και Ισπανία). Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή αναφέρει ότι σε ορισμένα κράτη-μέλη οι νέοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανεργίας σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι περίπου τα μισά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν αναπτύξει ή αναπτύσσουν ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την εξισορρόπηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με την ασφάλεια της απασχόλησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι επιδόσεις τους έως τώρα όσον αφορά τα συγκεκριμένα στοιχεία της ευελιξίας με την ασφάλεια είναι λιγότερο θετικές.

Στην ίδια έκθεση, η Επιτροπή αναφέρει ότι o κατακερματισμός της αγοράς εργασίας παραμένει σημαντικό πρόβλημα για πολλά κράτη-μέλη και ορισμένα από αυτά εξακολουθούν να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες πτυχές της ρύθμισης της αγοράς εργασίας αντί για την αναθεώρηση του βασικού πυρήνα της υφιστάμενης εργατικής νομοθεσίας. Οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης τείνουν να περιορίζονται στην αναθεώρηση των συντάξεων, διαπιστώνει ακόμη το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας .

Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει ότι η συμμετοχή στη διά βίου μάθηση στην Ε.Ε. παρουσίασε ελαφρά αύξηση μεταξύ 2005 και 2006, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στα μισά κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπήρξε μείωση, ενώ η κατάρτιση των ενηλίκων παραμένει ανομοιογενής.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι για να καλυφθεί το έλλειμμα της παραγωγικότητας που υπάρχει στην Ε.Ε. σε σχέση με τους κύριους παγκόσμιους ανταγωνιστές της, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα τέλος με την Επιτροπή, στην Ε.Ε. θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση της περιφερειακής και εθνικής κινητικότητας του εργατικού δυναμικού αλλά και να εκπονηθούν πιο ρυθμισμένες πολιτικές για τη μετανάστευση οι οποίες θα συνοδεύονται από μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

Τι αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα

Tην ικανοποίησή της για τη «σταθερή πρόοδο» της Ελλάδας στην εφαρμογή των βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. για την ανάπτυξη και την απασχόληση κατά την περίοδο 2005-2007 διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχετικό με την Ελλάδα εδάφιο της έκθεσής της.

Ειδικότερα η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελλάδα σημείωσε σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο 2005-2007 και ότι μεταξύ των θετικών στοιχείων που προκύπτουν από την ελληνική έκθεση εφαρμογής για το 2007 είναι τα εξής: η ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, την προώθηση της απασχόλησης των γυναικών, την εφαρμογή της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν ελπιδοφόρα σημεία προόδου στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή αναφέρεται στα προβλήματα που υπάρχουν σημειώνοντας ότι μεταξύ των τομέων του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν «προκλήσεις υψίστης προτεραιότητας» είναι: η μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, η παγίωση ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας, η αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων και της αδήλωτης εργασίας και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση.

Με βάση τα ανωτέρω η Επιτροπή απευθύνει τις εξής συστάσεις προς την Ελλάδα:

· να συνεχίσει τη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης και μείωσης του χρέους της και να προβεί σύντομα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, προκειμένου να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη

διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών της

· να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησής της, με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κανονιστικού, ελεγκτικού και κατασταλτικού πλαισίου, με τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής της όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους και με αποτελεσματική χρήση των διαρθρωτικών ταμείων

· στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της "ευελιξίας με ασφάλεια"

(flexicurity), να εκσυγχρονίσει την προστασία της απασχόλησης, ιδίως τη σχετική νομοθεσία, να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, να εντείνει τις ενεργητικές πολιτικές της στην αγορά εργασίας και να μετατρέψει την αδήλωτη εργασία σε επίσημη απασχόληση

· να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητά τους και η ανταπόκρισή τους στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, να αυξηθεί η συμμετοχή σ’ αυτές και να διευκολυνθεί η ομαλή μετάβαση στον επαγγελματικό βίο, ιδίως για τους νέους.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Επιτροπή, η Ελλάδα θα πρέπει καθ’ όλη την περίοδο του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων να εστιάσει τις προσπάθειές της στις ακόλουθες προκλήσεις:

συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και του ελλείμματος του ισοζυγίου

τρεχουσών συναλλαγών, επιτάχυνση των προσπαθειών για χάραξη στρατηγικής

έρευνας και ανάπτυξης και αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα, περαιτέρω βελτίωση της ενσωμάτωσης της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά, επιτάχυνση της πορείας προς την επίτευξη των στόχων της πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έθεσε το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2006, ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, προστασία του περιβάλλοντος με προτεραιότητα την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, μείωση των ποσοστών πρόωρης εγκατάλειψης της σχολικής εκπαίδευσης και χάραξη μιας συνεκτικής στρατηγικής για την παράταση του ενεργού επαγγελματικού βίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα