Δεύτερη ημέρα ανόδου για το αργό

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008 07:59

ΑΝΟΔΙΚΑ για δεύτερη ημέρα κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη καθώς η ένταση για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και οι συγκρούσεις στα σύνορα του Ιράκ, αύξησαν τις ανησυχίες για προβλήματα στις προμήθειες του περίπου 20% της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Το Ιράν, η δεύτερη σε μέγεθος χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ απείλησε χθες με αντίποινα οποιαδήποτε χώρα επιβάλλει νέες κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Τουρκία από την άλλη πλευρά επιτέθηκε σε βάσεις Κούρδων αυτονομιστών στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας 112 μαχητές από τις 21 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο στρατός.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου, σημείωσε άνοδο έως 89 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 99,70 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 12:49 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 99,60 δολ. το βαρέλι. Στις 20 Φεβρουαρίου οι τιμές του αργού άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 101,32 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του Απριλίου σημείωσαν άνοδο 58 σεντς, φθάνοντας στα 98,81 δολ. το βαρέλι στις 22 Φεβρουαρίου μετά την είδηση για την τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ.

Στη Ν. Υόρκη τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 11% τον περασμένο μήνα καθώς τα στοιχεία για περιορισμό της ζήτησης στις ΗΠΑ ώθησαν τους επενδυτές να αγοράσουν εμπορεύματα φυσικής παραγωγής στοιχηματίζοντας ότι θα ευνοηθούν από την ζήτηση στην Ασία.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Απριλίου αναρριχήθηκε έως 91 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 97,92 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 12:51 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης, το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 97,80 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 0,8% στις 22 Φεβρουαρίου, φθάνοντας στα 97,01 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα