Δραστικός περιορισμός των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008 10:31

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία εισέρχεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς, εντός της εβδομάδος, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο με το σύνολο σχεδόν των διατάξεων από την αρμόδια υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επώδυνες διατάξεις - ρυθμίσεις για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ενώ η μεταβατική περίοδος για την πλήρη εφαρμογή των ρυθμίσεων είναι μόνο πέντε έτη, ενώ σε ανάλογες ρυθμίσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο χρόνος υλοποίησης ήταν πολλαπλάσιος.

Σύμφωνα με δημοσιευθείσες πληροφορίες, η κυβέρνηση, με βάση το νομοσχέδιο, προωθεί τη δραστική μείωση των ασφαλιστικών ταμείων. Θα περιλαμβάνονται 13 Ταμεία, από τα οποία 5 ταμεία κύριας ασφάλισης και 6 ταμεία επικουρικής ασφάλισης, 2 κλάδους υγείας και 2 Ταμεία εφάπαξ.

Ειδικότερα:

Τα 5 Ταμεία στην κύρια ασφάλιση

1. ΙΚΑ. Θα καλύπτει τους μισθωτούς του ευρύτερου δημόσιου (ΔΕΚΟ- τράπεζες) και του ιδιωτικού τομέα. Θα περιλαμβάνει κλάδο σύνταξης και κλάδο ασθενείας. Εντάσσονται στον κλάδο σύνταξης τα Ταμεία: ΤΣΠ ΗΣΑΠ, ΤΣΠ ΕΤΕ, ΤτΕ, ΤΣΑΠ Ασφ. Ε. Εθνική, ΤΑΠ ΟΤΕ, ΤΑΠ ΔΕΗ, ΤΑΠ ΕΤΒΑ. Στον κλάδο ασθένειας, το Ταμείο Ιπποδρομιών και Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

2. Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Θα υπάρχει κλάδος σύνταξης αλλά και επικουρικής ασφάλισης (προαιρετικά για όσους το επιθυμούν). Στον κλάδο σύνταξης εντάσσονται το Ταμείο Ναυτικών Πρακτόρων και των Ξενοδόχων. Στην επικουρική ασφάλιση εντάσσονται το Ταμείο Πρατηριούχων υγρών καυσίμων και των Αρτοποιών.

3. ΟΓΑ. Στους αγρότες δεν αλλάζει τίποτα.

4. Ενιαίο Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων. Θα καλύπτει τους δικηγόρους, τους μηχανικούς και τους νομικούς και τους λοιπούς επιστήμονες. Δημιουργούνται κλάδοι σύνταξης, ασθένειας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

5. Ταμείο Εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ο ΕΔΟΕΑΠ θα παραμείνει ως έχει.

Τα 6 συν ένα στην επικουρική

1. Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ). Σε αυτό εντάσσονται οι ηλεκτροτεχνίτες, οι εργαζόμενοι στα τσιμέντα και οι εργαζόμενοι στις ιπποδρομίες.

2. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (νέος φορέας). Σ αυτό ομαδοποιούνται τα Ταμεία εμπορικών καταστημάτων, τροφίμων, οινοποιίας, ζυθοποιίας, υπαλλήλων φαρμακείων, πετρελαιοειδών, εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης, ασφαλιστών, χημικών, ναυτικών πρακτόρων.

3. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (νέος φορέας). Περιλαμβάνει κλάδο επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας.

4. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ΟΤΑ. Σε αυτό περιλαμβάνονται το ΤΕΑΔΥ και το ΤΑΠΕΑΚΟ, ΚΕΑΠ ΤΠΔΑ. ΤΑΚΔΥ, ΤΕΑΠ-Ταμ. Νομικών.

5. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ). Περιλαμβάνει κλάδους επικουρικής σύνταξης, πρόνοιας και υγείας.

6. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στις ένοπλες δυνάμεις. Περιλαμβάνει κλάδο επικουρικής σύνταξης, πρόνοιας και Υγείας.

Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα.

Φορείς Πρόνοιας

1. Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Σε αυτό θα ανήκουν το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, το Ταμείο Υπαλλήλων Επιμελητηρίων, κλάδος πρόνοιας του Ταμείου Νομικών, ο κλάδος του Ταμείου Νομικών, ο κλάδος πρόνοιας των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.

2. Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα. Σε αυτό ομαδοποιούνται οι κλάδοι πρόνοιας των ταμείων τσιμέντων, ιπποδρομιών, λιπασμάτων, υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων, υπαλλήλων φαρμακείων, λιμενεργατών, ξενοδοχοϋπαλλήλων κ.λπ.

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και μείωση αποδοχών

Μεταξύ των ρυθμίσεων που θα προβλέπει το ν/σ περιλαμβάνονται ακόμη:

- Η αύξηση κατά 5 χρόνια της χορήγησης της σύνταξης στις μητέρες με ανήλικα τέκνα. (Στα 55 χρόνια, αντί για τα 50).

- Η αύξηση από 2- 5 χρόνια της ηλικίας συνταξιοδότησης, ανάλογα με την περίπτωση. Τα 2 χρόνια θα αφορούν όσους ασφαλισμένους με 35 χρόνια ασφάλισης αποχωρούσαν στα 58 έτη στο εξής θα συνταξιοδοτούνται στα 60.

- Τίθεται ανώτατο όριο στο ύψος των επικουρικών συντάξεων. Ουδείς δικαιούται επικουρικής σύνταξης ανώτερης του 20% του συνόλου των αποδοχών.

- Η αύξηση του ποσοστού μείωσης των πρόωρων συντάξεων, από 4,4% που ισχύει σήμερα, στο 8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα