Βελιγράδι - Συμφωνία Gazprom - Srbijagas για τον αγωγό South Stream

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008 14:44
UPD:15:38

Συμφωνία για τη δημιουργία της κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή του σερβικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, μέσω του οποίου θα τροφοδοτηθεί με αέριο από τη Σιβηρία η ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά υπεγράφη μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της σερβικής εταιρείας Srbijagas στο πλαίσιο της επίσκεψης Μεντβέντεφ στο Βελιγράδι http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/25/1480465.htm .

«Ορίζουμε τρεις μήνες για τη δημιουργία της εταιρίας και άλλους δεκαοκτώ μήνες για τη μελέτη βιωσιμότητας. Αναμένουμε την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή αυτού του τμήματος του αγωγού όχι αργότερα από 24 μήνες μετά την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας» δήλωσε σε δημοσιογράφους στη σερβική πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος Τύπου της Gazprom Σεργκέι Κουπριγιάνοφ.

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικές οι διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των χωρών που συμμετέχουν στην κατασκευή του South Stream «ώστε να είναι ολοκληρωμένη η συμφωνία».

Το ύψους 10 δισ. ευρώ πρόγραμμα South Stream από τη ρωσική Gazprom και την ιταλική Eni έχει στόχο να φέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στην Ευρώπη. Η συμμετοχή της Σερβίας στο πρόγραμμα έγινε εφικτή αφότου το Βελιγράδι επέτρεψε στην Gazprom να αποκτήσει τον έλεγχο του σερβικού κρατικού μονοπωλίου NIS.

Αξιωματούχος της Gazprom είπε ότι το 2013 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του South Stream.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα