Την απόφαση με την οποία εγκρίνεται το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΚΔΕ) για την περίοδο 2008 – 2012 υπέγραψε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ οριστικοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών για την περίοδο 2008 - 2012, μετά από διαβούλευση που έκανε με τους εμπλεκόμενους φορείς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου την περίοδο 2008 - 2012 κατά 16,6% για 152 βιομηχανίες. «Αρχικά είχαμε προτείνει μείωση κατά 8,9%, ωστόσο μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με δεδομένο ότι η Ε.Ε. αποφάσισε μείωση των εκπομπών κατά 20% έως το 2020, προχωρήσαμε στην αύξηση του ποσοστού αυτού», δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.
Με την εφαρμογή αυτού του Εθνικού Σχεδίου, σε συνδυασμό και με τα άλλα μέτρα που εφαρμόζουμε, η Ελλάδα θα υπερκαλύψει τη δέσμευση που έχει αναλάβει από το Πρωτόκολλο του Κιότο, πρόσθεσε ο υπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα σημειώθηκε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού και του επιτρόπου Στ. Δήμα, καθώς ο τελευταίος αμφισβήτησε, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, όχι μόνο στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των υπηρεσιών της Ε.Ε., σχετικά με τις εκπομπές ρύπων της χώρας μας. Ο κ. Δήμας υποστήριξε ότι οι εκπομπές των βιομηχανιών δεν θα μειωθούν κατά 16,6% αλλά κατά 6%.
Στο νέο Εθνικό Σχέδιο η κατανομή των δικαιωμάτων εκπομπών αφορά 152 βιομηχανίες (βλ. συνημμένο αρχείο) της χώρας και σ' αυτές περιλαμβάνονται 33 εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής, 24 λοιπές εγκαταστάσεις καύσης, τέσσερα διυλιστήρια, μία εγκατάσταση φρύξης μεταλλευμάτων, πέντε εγκαταστάσεις παραγωγής σιδήρου & χάλυβα, οκτώ εγκαταστάσεις παραγωγής κλίνκερ τσιμέντου, 18 ασβεστοποιίες, μία υαλουργία, 44 εγκαταστάσεις παραγωγής κεραμικών και τέλος 14 εγκαταστάσεις παραγωγής χαρτιού και χαρτονιού.
Τα συνολικά δικαιώματα εκπομπών προς κατανομή για την πενταετία 2008-2012 ανέρχονται τελικά σε 345.606.165 t CO2. και κατανέμονται στο σύνολό τους δωρεάν.
Επίσης, προβλέπεται ένα ποσοστό δικαιωμάτων για νέες εγκαταστάσεις (Αποθήκη Νεοεισερχομένων) για την περίοδο 2008-2012 16.740.701 τόνων CO2 (4,8 % των συνολικών προς κατανομή δικαιωμάτων).
Η κατανομή των δικαιωμάτων ανά δραστηριότητα παρουσιάζεται στον Πίνακα 1
Πίνακας 1: Δικαιώματα εκπομπών ανά δραστηριότητα (περίοδος 2008-2012)
Ετοιμη για δεσμευτική συμφωνία η Ουάσιγκτον
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες για μια διεθνή δεσμευτική συμφωνία με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η οποία είναι πιθανόν να ανακοινωθεί τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο Ντάνιελ Πράις, ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υπογράψουν διεθνή δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου... για την οποία όλες οι ισχυρές οικονομίες θα αναλάμβαναν αντίστοιχες δεσμεύσεις», δήλωσε ο Ντάνιελ Πράις, σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους αρμόδιος δια τις διεθνείς οικονομικές υποθέσεις.
Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να ανακοινωθεί «σε συνδυασμό» με τη σύνοδο κορυφής των οκτώ περισσότερο βιομηχανοποιημένων χωρών, της Ομάδας των 8, στις αρχές Ιουλίου στην Ιαπωνία, διευκρίνισε ο αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.
«Εργαζόμαστε επί μιας διακήρυξης των ηγετών σε συνδυασμό με τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8».