Προς σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων με το Μαρόκο

Κοινή βούληση για συνεργασία με στόχο την προώθηση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008 18:32

Με την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στο Μαρόκο, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα και είναι η πρώτη στο επίπεδο αυτό εδώ και πολλά χρόνια, σηματοδοτείται το άνοιγμα της Ελλάδας σε πολιτικό και οικονομικό πεδίο στις χώρες του Μάγρεμπ (αραβικής Δύσης) και της Δυτικής Μεσογείου.

Στις συναντήσεις που είχε η υπουργός Εξωτερικών με το Μαροκινό ομόλογό της Φασί Φίχρι, τον πρωθυπουργό Αμπάς Ελ Φάσι και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Σαλαχεντίν Μεζουάρ, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τις «εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις» αποφάσισαν την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων κυρίως στους τομείς εμπορίου και τουρισμού και εξέφρασαν την κοινή βούληση να συνεργαστούν για την προώθηση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, περιλαμβανομένης και της γαλλικής πρότασης για Μεσογειακή Ένωση.

Η κ. Μπακογιάννη υπέγραψε με το Μαροκινό ομόλογό της την ανανέωση της ισχύουσας μορφωτικής συμφωνίας, για τα προσεχή δύο χρόνια, η οποία προβλέπει ανταλλαγές στον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα.

Οι πολιτικές μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και οι οικονομικές έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι αποφασίσαμε να ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματίες να ενδιαφερθούν περισσότερο για το Μάγρεμπ το οποίο βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Μεσογείου. Το Μάγρεμπ είναι πολύ σημαντικό, θέλουμε να συνεργαστούμε, τόνισε η υπουργός ενώ αναφερόμενη ειδικότερα στη μεσογειακή συνεργασία είπε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επιτυχία της".

Την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περιοχή και ειδικότερα για το Μαρόκο εξέφρασε ο κ. Φίχρι τονίζοντας την επιθυμία της χώρας του για συνεργασία σε όλους τους τομείς. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα και το Μαρόκο έχουν κοινές θέσεις σε διεθνή, περιφερειακά και ευρωμεσογειακά θέματα και μιλώντας ειδικότερα για τα τελευταία είπε ότι υπάρχει κοινή βούληση για ευρωμεσογειακή συνεργασία προκειμένου να γίνουν τα κράτη γύρω από τη Μεσόγειο μια ζώνη ασφαλής και ευημερούσα.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων για τα διεθνή και περιφερειακά θέματα, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις ως προς την ΠΓΔΜ και τις εξελίξεις στο Κόσοβο για τις οποίες εκφράστηκαν κοινές ανησυχίες. Η μαροκινή πλευρά ενημέρωσε για τη Δυτική Σαχάρα, τις σχέσεις με τις άλλες χώρες του Μάγρεμπ και την προοπτική των σχέσεων του Μαρόκου με την ΕΕ. Στα θέματα ευρωμεσογειακής συνεργασίας και ειδικότερα ως προς την πρόταση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης, για την οποία έχουν τοποθετηθεί ευνοϊκά και οι δύο πλευρές εκφράστηκε η κοινή επιθυμία να υπάρξει συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς και το υπό διαμόρφωση αυτό σχήμα να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις ισχύουσες διαδικασίες συνεργασίας της ΕΕ με το μεσογειακό Νότο. Όπως για παράδειγμα η διαδικασία της Βαρκελώνης.

Κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι η υπουργός Εξωτερικών με το μαροκινό πρωθυπουργό στη Ραμπάτ του επέδωσε γραπτή πρόσκληση εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια προς τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ τον 6ο προκειμένου να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Η κ. Μπακογιάννη αναχωρεί απόψε για το Αλγέρι και αύριο μεταβαίνει στην Τυνησία με την οποία ολοκληρώνει την τριήμερη επίσκεψη εργασίας στις τρεις χώρες του Μάγρεμπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα