Κομισιόν: 14% των Ελλήνων στο όριο της φτώχειας

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008 19:29

Το 21% των πολιτών στην Ελλάδα (16% στην ΕΕ) βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, ενώ μετά την καταβολή των κοινωνικών δαπανών το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 14% στην Ελλάδα και στο 8% στην ΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη που υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 23% των παιδιών ηλικίας μέχρι 17 ετών στην Ελλάδα (19% στην ΕΕ) βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, ενώ μετά την καταβολή των κοινωνικών δαπανών το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 17% στην Ελλάδα και στο 13% στην ΕΕ.

Υπολογίζεται ότι από τα 78 εκατ. ευρωπαίους πολίτες που είναι στα όρια της φτώχειας, τα 19 εκατ. είναι παιδιά. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η φτώχεια των παιδιών οφείλεται στο γεγονός ότι ζουν σε νοικοκυριά ανέργων χωρίς επαρκή εισοδηματική ενίσχυση ή στο γεγονός ότι οι αμοιβές που λαμβάνουν οι γονείς τους για την εργασία τους, δεν επαρκούν για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι οι κοινωνικές δαπάνες (όπως τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα ανεργίας, αλλά χωρίς να υπολογίζονται οι συντάξεις) μειώνουν τον κίνδυνο της φτώχειας κατά 9% για το σύνολο του πληθυσμού στην Ελλάδα (38% στην ΕΕ) και κατά 8% ειδικότερα για τα παιδιά μέχρι 17 ετών στη χώρα μας (42% στην ΕΕ). Η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι αυξημένη στη Φινλανδία (55% για το σύνολο του πληθυσμού και 67% ειδικότερα για τα παιδιά μέχρι 17 ετών), στη Γερμανία (57% και 58%) και στην Αυστρία (48% και 59%), ενώ τα μικρότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ελλάδα (9% και 8%), στην Ισπανία (17% και 14%) και στη Λετονία (18% και 16%).

Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή κατατάσσει τις χώρες μέλη της ΕΕ σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τις επιδόσεις τους στην αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Ικανοποιητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την Επιτροπή, παρουσιάζουν η Φινλανδία, η Δανία, η Αυστρία, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Σλοβενία, ενώ ακολουθεί μια δεύτερη κατηγορία χωρών μελών (Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Γαλλία, Εσθονία και Ιρλανδία) όπου οι επιδόσεις τους είναι αρκετά ικανοποιητικές, με το κύριο όμως στοιχείο ανησυχίας να είναι ο μεγάλος αριθμός παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά με γονείς χωρίς απασχόληση.

Στην τρίτη κατηγορία των χωρών μελών (Ουγγαρία, Μάλτα, Σλοβακία και Μεγάλη Βρετανία) τα κύρια στοιχεία ανησυχίας είναι τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και ο αυξημένος αριθμός φτωχών εργαζομένων γονιών. Η τέταρτη κατηγορία χωρών μελών (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία) χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα φτώχειας μεταξύ των εργαζομένων γονέων και από έναν περιορισμένο αντίκτυπο των κοινωνικών δαπανών στην αντιμετώπιση της φτώχειας.

Σύμφωνα ακόμη με την Επιτροπή, το ποσοστό πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα φτάνει το 50% (65% στην ΕΕ) και το ποσοστό της μερικής απασχόλησης το 11% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ. Τέλος, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα φτάνει το 77,2% για τους άνδρες και το 81,9% για τις γυναίκες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα