Αυξήσεις στις μεταφορές εντός του Μαρτίου

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008 09:52

ΑΥΞΗΣΕΙΣ στις μεταφορές αναμένονται μέσα στο Μάρτιο, λόγω και των συνεχών ανατιμήσεων στην τιμή του πετρελαίου. Ήδη, επί ποδός βρίσκονται διάφοροι κλάδοι μεταφορών που διεκδικούν αυξήσεις, κυρίως στα κόμιστρα των ταξί, στα εισιτήρια των ιδιωτικών αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και στους ναύλους των φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως.

Όλα τα αιτήματα για τις αυξήσεις έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ ήδη από την πλευρά του υπουργείου έχουν εξαγγελθεί αυξήσεις- αναπροσαρμογές στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου.

Μάλιστα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΓΣΕΑΕ) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εξαγγελθείσα παναυτοκινητιστική απεργία όλων των αυτοκινήτων ΔΧ (ταξί, φορτηγά, βυτιοφόρα, αστικά, υπεραστικά λεωφορεία κ.λπ.) για την Τετάρτη 27/2, μετά την υπόσχεση ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα δοθεί λύση σε θέματα όπως το συνταξιοδοτικό και το κόμιστρο.

Ειδικότερα, αυξήσεις 13,7% ζητούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσης και βυτιοφόρων από το υπουργείο Μεταφορών. Όπως υποστηρίζουν λόγω της τρελής κούρσας του πετρελαίου, το κόστος λειτουργίας τους έχει αυξηθεί κατά 37% έως 40% τους τελευταίους μήνες.

Αντίστοιχα, αυξήσεις 10% στα εισιτήρια ζητούν οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ και των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ομοσπονδίας των ΚΤΕΛ, ήδη οι απώλειες εξαιτίας του αυξημένου κόστους λειτουργίας- λόγω και της νέας ανόδου στην τιμή του πετρελαίου- ξεπερνούν το 5%.

Επίσης, εισηγήσεις για αυξήσεις εισιτηρίων της τάξεως του 7% έχουν καταθέσει και οι αρμόδιοι του ΟΣΕ. Οι αυξήσεις θα αφορούν τα εισιτήρια του σιδηροδρόμου στον άξονα Αθήνας- Θεσσαλονίκης, Πειραιά- Χαλκίδας και Πειραιά- Κιάτου, καθώς και τις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές.

Πάντως ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη κάνει σαφείς τις προθέσεις του τονίζοντας ότι το θέμα των αυξήσεων «θα αντιμετωπιστεί στην ώρα του», ενώ οι αποφάσεις θα είναι ισορροπημένες ώστε «και τα εισιτήρια να μην ακριβύνουν υπερβολικά και οι επιχειρήσεις να μην καταρρεύσουν».

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες των ταξί ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Οικονομίας αυξήσεις τιμολογίων που κατά μέσο όρο ανέρχονται στο 12%. Ωστόσο, όπως εκτιμούν παράγοντες του ΥΜΕ, είναι δύσκολο να δοθεί τέτοια αύξηση.

Τέλος, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών πραγματοποίησαν χθες εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου στα ΕΛΤΑ και στις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ.

Φ. ΖΩΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα