ΔΕΗ: Νέα αναβολή του δ.σ. για τα μνημόνια συνεργασίας

Ενταση και διαπληκτισμοί
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008 11:57
UPD:13:41

ΕΝΤΑΣΗ επικράτησε και στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για την έγκριση των μνημονίων συνεργασίας με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική.

Η συνεδρίαση αναβλήθηκε ακόμη μία φορά, τέταρτη κατά σειρά, μετά την εισβολή εργαζομένων στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από τα γραφεία της επιχείρησης, στην οδό Χαλκοκονδύλη, όπου τελικά κατάφεραν να εισβάλουν, διακόπτοντας τη συνεδρίαση του δ.σ. για τα μνημόνια συνεργασίας.

Ακολούθησαν ένταση και διαπληκτισμοί μεταξύ των εργαζομένων και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Τάκη Αθανασόπουλου, ο οποίος τελικά αποχώρησε εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών.

«Δεν είναι δική σας η εταιρεία για να δικόπτετε τη συνεδρίαση», είπε ο κ. Αθανασόπουλος στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, για να εισπράξει την απάντηση: «Ούτε δική σου είναι, η ΔΕΗ ανήκει στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την απορία του για τις αντιδράσεις σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας και τη χρήση του λιθάνθρακα, λέγοντας ότι έχει προηγηθεί διάλογος με τα αρμόδια όργανα, ενώ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σημείωσε ότι αρμόδια να αποφανθεί είναι η ΡΑΕ.

Προηγουμένως, κατηγόρησε τους παρευρισκόμενους βουλευτές (Αλ. Τσίπρας, πρόεδρος ΣΥΝ, Δ. Πιπεριάς, Γ. Παπακωνσταντίνου, Απ. Κατσιφάρας, Γ. Διαμαντίδης, Φ. Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ, Δ. Κουμπούρης από το ΚΚΕ και Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΝ) ότι δρουν εξωθεσμικά, παρεμποδίζοντας τις εργασίες μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας.

Τέλος, ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε ότι το θεμα των μνημονίων θα εγκριθεί δια περιφοράς (μετά τις συνεχείς ματαιώσεις των δ.σ.).

Από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο πρόεδρος Ν. Φωτόπουλος ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν κανένα κοινοπρακτικό σχήμα στην κύρια δραστηριότητα της ΔΕΗ (εξόρυξη, παραγωγή, μεταφορά, διανομή) με την άλλη πλευρά να έχει το 51% και το management.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως δεν υπάρχει "χώρος" για λιθάνθρακα και ότι περισσότερα του ενός εργοστασίου αυτού του είδους θα προκαλέσουν πρόβλημα στη λειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων και ορυχείων με επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον.

Στις επιπτώσεις αυτές εστίασε τα σχόλιά του και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου της χώρας και παράδοση της ΔΕΗ στις πολυεθνικές.

Με τα μνημόνια συνεργασίας που επρόκειτο να συζητηθούν, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη δημιουργία μεικτών εταιρειών με την RWE και τη Χαλυβουργική, στις οποίες θα ελέγχει το 49%, έναντι 51% που θα ελέγχουν οι εταίροι της.

Μέσω των εταιρειών αυτών, θα επιδιωχθεί η κατασκευή μεγάλου λιθανθρακικού σταθμού, ισχύος 1.800 μεγαβάτ στην Καβάλα ή τη Μαγνησία (ΔΕΗ-RWE) και μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελευσίνα με καύση φυσικού αερίου (ΔΕΗ-Χαλυβουργική).

Επίσης, η συνεργασία με την RWE προβλέπει την εμπλοκή των δύο εταιρειών στον τομέα του φυσικού αερίου. Παρότι το κείμενο του μνημονίου με τη γερμανική εταιρεία αφήνει περιθώρια εισόδου και της RWE στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ μέσω του δικαιώματος προαίρεσης που έχει η ΔΕΗ για το 30%, η ΔΕΗ το διαψεύδει.

Η ΓΕΝΟΠ διαφωνεί τόσο με την υπογραφή του μνημονίου ΔΕΗ - RWE όσο και με οποιοδήποτε άλλο μνημόνιο συνεργασίας είτε με τη Χαλυβουργική είτε με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή όμιλο, ελληνικό ή ξένο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα