Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2000 21:12
UPD:21:20

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις τίλων εταιρειών της Νέας Οικονομίας προέβησαν οι επενδυτές στην Ευρώπη ακολουθώντας το παράδειγμα των επενδυτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, εκεί όπου η πολιτική αβεβαιότητα «σκοτώνει» κατά τα λεγόμενα των χρηματιστηριακών αναλυτών.

Στο ήδη αρνητικό κλίμα που δημιουργεί η μετεκλογική σύγχυση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήρθε να προστεθεί και η σημερινή απόφαση της Morgan Stanley να μειώσει την τιμή-στόχο της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών Cisco Systems που είχε ως συνέπεια την κατακόρυφη πτώση της μετοχής της εταιρείας, η οποία με τη σειρά της οδήγησε το δείκτη Nasdaq να «φλερτάρει» με τα χαμηλότερα επίπεδα του έτους (αυτή την ώρα βρίσκεται στις 2.905,91 μονάδες με πτώση 4,01%) δίνοντας το σύνθημα για ρευστοποιήσεις και στους επενδυτές των ευρωπαϊκών χρηματαγορών.

Στο Λονδίνο, ειδικότερα, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,48% και διαμορφώθηκε στις 6.345 μονάδες λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι μετοχές των εταιρειών της νέας τεχνολογίας και κυρίως της Bookham Technology, η οποία έχασε 8,21% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Την κατάσταση περιέσωσε σε κάποιο βαθμό ο τραπεζικός κλάδος και ειδικότερα οι αξιόλογες επιδόσεις της Lloyds και της Τράπεζας της Σκωτίας oι μετοχές των οποίων ενισχύθηκαν κατά 3,76% και 3,39% αντιστοίχως.

Απογοητευτικό ήταν το κλίμα που επικράτησε και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 με απώλειες των 140,13 μονάδων ή 2,27% διαμορφώθηκε στις 6.021,79 μονάδες. Αρνητικός πρωταγωνιστής, για άλλη μια φορά, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών: Η μετοχή της Alcatel έχασε 8,32% και της France Telecom 4,07%, καθώς, απ΄ ό,τι φάνηκε, οι κάτοχοι μετοχών της τελευταιας δεν είδαν με καλό μάτι τη συμφωνία απόκτησης πλειοψηφικoύ πακέτου στην εταιρεία Equant. H μετοχή της Equant, αντιθέτως, μετά την ανακοίνωση της εν λόγω συμφωνίας σημείωσε αρχικά σημαντική άνοδο. Προς το τέλος, όμως, της συνεδρίασης οι επενδυτές προέβησαν σε ρευστοποιήσεις, προκειμένου να αποκομίσουν τα κέρδη με αποτέλεσμα να κλείσει με άνοδο μόλις 1,72%.

Στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ο δείκτης XETRA DAX σημείωσε πτώση 142,81 μονάδων ή 2,11% και έκλεισε στις 6.606,37 μονάδες. Με πτώση της τάξεως του 5% έκλεισε - στο χαμηλότερο επίπεδο των 52 εβδομάδων - η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler γεγονός που οφείλεται στην παρατεταμένη κρίση που διέρχεται κυρίως το αμερικανικό σκέλος της εταιρείας. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν, επίσης, οι μετοχές της Siemens, της Deutsche Telekom, της Sap και της Volkswagen.

Aν εξαιρέσουμε το δείκτη SMI του Χρηματιστηρίου της Γενεύης, ο οποίος έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξεως του 0,02%, στις 8.129,1 μονάδες, οι υπόλοιποι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατέγραψαν σημαντικές απώλειες: Ο δείκτης AEX υποχώρησε κατά 2,09% και διαμορφώθηκε στις 665,94 μονάδες, ο δείκτης MIB 30 έκλεισε με πτώση 1,61% στις 47.394 μονάδες και, τέλος, ο δείκτης BEL 20 στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών διαμορφώθηκε στις 3.110,8 μονάδες κατά 1,09% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα