Εξι θεσμικές ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008 11:04

ΕΞΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ παρεμβάσεις μελετά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, αποβλέποντας στη ριζική αλλαγή του νομικού πλαισίου λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Οι σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες θα συμβάλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των αναγκαίων συνθηκών άσκησης ουσιαστικής δράσης από την Επιτροπή Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) για την εξυγίανση της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Οι έξι παρεμβάσεις, που ήδη εξετάζονται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΕΙΑ, έχουν ως εξής:

* Κατάρτιση του κανονισμού για την αλλαγή των όρων και των προϋποθέσεων τήρησης από τις ασφαλιστικές εταιρείες των αποθεματικών του κλάδου Ζημιών. Πρόθεση της εποπτικής Αρχής είναι να προβεί άμεσα στη έκδοση του κανονισμού ώστε να επιτύχει την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του δεδομένου ότι θα υπάρξει και περίοδος προσαρμογής, η οποία ωστόσο δεν θα είναι μακράς διάρκειας.

* Κατάρτιση του κανονισμού για την αλλαγή των όρων και των προϋποθέσεων τήρησης από τις ασφαλιστικές εταιρείες των αποθεματικών του κλάδου Ζωής. Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του δεύτερου και ίσως κρισιμότερου κανονισμού προσδιορίζει τη δημόσια διαβούλευση για τον Απρίλιο και την υπογραφή του τελικού κειμένου για το Μάιο. Μένει βέβαια και σε αυτή την περίπτωση να αποφασιστεί από την Επιτροπή Εποπτείας η διάρκεια του μεταβατικού διαστήματος. Σημειώνεται ότι και οι δύο κανονισμοί θα επιβάλλουν στην ασφαλιστική αγορά τον υπολογισμό και την τήρηση των αποθεματικών τους ανά τρίμηνο διάστημα, ώστε η αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων να γίνεται σε πραγματικούς χρόνους.

* Αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου περί εκκαθάρισης ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων η άδεια λειτουργίας ανακλήθηκε. Οπως επισημάνθηκε στη «Ν», αν και μέχρι σήμερα έχουν κλείσει δεκάδες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, για καμία δεν στάθηκε δυνατή η εκκαθάρισή της, με αποτέλεσμα την οικονομική ζημία των εργαζομένων σε αυτές, καθώς και εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων.

* Τροποποίηση του βασικού νομοθετήματος για την ασφαλιστική αγορά, του Ν.Δ. 400/70 (ΦΕΚ 10/Α/17.1.1970) όπως ισχύει προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με βασικότερο τη λειτουργία της νέας Εποπτικής Αρχής. Πηγές της «Ν» αναφέρουν ότι με αφορμή την επιβαλλόμενη από τις καταστάσεις αναμόρφωση του νόμου θεωρείται πολύ πιθανό να προωθηθούν και ορισμένες τροπολογίες για την αντιμετώπιση ζητημάτων που ανέκυψαν από την τελευταία τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου μέχρι και σήμερα.

* Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου περί αντασφάλισης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για παρέμβαση του υπουργείου σε έναν τομέα όπου καταγράφονται πολλά νομοθετικά κενά δεδομένου ότι το χρονικό διάστημα που παρήλθε από την τελευταία ρύθμιση χαρακτηρίζεται πραγματικά μεγάλο.

* Αναμόρφωση των κατώτατων υποχρεωτικών ορίων ασφάλισης της Αστικής Ευθύνης Οχημάτων (σωματικές βλάβες - υλικές ζημιές). Ειδικότερα, για τις σωματικές βλάβες εξετάζονται δύο εναλλακτικές: Η πρώτη προβλέπει αύξηση των ορίων στα 5 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα και η δεύτερη αύξηση των ορίων στο 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα τροχαίου.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα