Εγκρίθηκε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

Γ. Σουφλιάς: Από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008 15:39
UPD:15:47

Εγκρίθηκε σήμερα από την Κυβερνητική Επιτροπή το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Θα ακολουθήσει εντός δεκαημέρου η συζήτησή του στην αρμόδια υπουργική επιτροπή σε ό,τι αφορά τα επιμέρους θέματα και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή όπου αρχικώς θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.

Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει αρκετές από τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά και στο πλαίσιο της διαβούλευσης, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

«Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες και θα συντελέσει καθοριστικά σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της χώρας με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Σουφλιάς και εξήγησε: «Δηλαδή, απλά, ο καθένας θα ξέρει τι μπορεί να κάνει και πού και για όλες τις δραστηριότητες θα υπάρχουν εκ των προτέρων γνωστοί κανόνες».

Στόχοι

Όπως δήλωσε ο κ. Σουφλιάς, με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο επιδιώκεται:

- Η ενίσχυση του ρόλου της χώρας σε διεθνές, ευρωπαϊκό, μεσογειακό και βαλκανικό επίπεδο,

- Η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της χωρικής συνοχής

- Η προστασία του περιβάλλοντος και η συνετή διαχείριση του χώρου με τον περιορισμό παραγόντων υποβάθμισής του χώρου, όπως η υπέρμετρη αστική εξάπλωση και η διάσπαρτη δόμηση.

- Η παροχή πλαισίου κατευθύνσεων και στρατηγικών για τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού.

Το περιεχόμενο

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο συμπεριλαμβάνει κατευθύνσεις και μέτρα, απαρτίζεται από 14 άρθρα που αναφέρονται σε επτά ενότητες.

Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και αναλύει τους κύριους πόλους και άξονες ανάπτυξης του εθνικού χώρου.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τις προτάσεις για την αναμόρφωση των δικτύων υποδομών και των υπηρεσιών μεταφορών.

Η τρίτη ενότητα αφορά στη χωρική διάθρωση των παραγωγικών τομέων, αναλύοντας τους στόχους και τις κατευθύνσεις ανά τομέα (αγροτικός τομέας, βιομηχανία τουρισμός).

Η τέταρτη ενότητα αναλύει όσα προβλέπονται για τη χωρική διάρθρωση του αστικού δικτύου, του ορεινού, του παράκτιου, του νησιωτικού, του αγροτικού χώρου και των παραμεθόριων περιοχών.

Η πέμπτη ενότητα περιλαμβάνει τις κατευθύνσεις για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου.

Η έκτη ενότητα αφορά στις προτάσεις για την γεωγραφική και διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η έβδομη ενότητα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις και τους μηχανισμούς υλοποίησης του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου, καθώς και όσα προβλέπονται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των χωρικών εξελίξεων.

Χρονοδιαγράμματα

Περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ενδεικτικά, ο κ. Σουφλιάς ανέφερε τα εξής:

- Εντός τετραετίας από την ψήφιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δασολόγιο. Ωστόσο, κρίσιμο θέμα για την προώθηση του δασολογίου, αλλά και για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, είναι ο προσδιορισμός του χρόνου λήψης των αεροφωτογραφιών, που θα αποτελέσει τη βάση χαρακτηρισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, διευκρίνισε ο υπουργός.

- Εντός πενταετίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα αποχετευτικά δίκτυα και οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων.

- Εντός τετραετίας θα πρέπει να έχει συντελεστεί η διοικητική και γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας, με μείωση του αριθμού των Περιφερειών, των Νομών και των Δήμων.

- Εντός ενός έτους από την ψήφισή του θα πρέπει να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί όλοι οι ΧΑΔΑ.

- Προβλέπεται αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης / αξιοποίησης των αποβλήτων, από 24% που είναι σήμερα για τα οικιακά απόβλητα, στο 60% της ποσότητας τους για το έτος 2020.

- Ολοκλήρωση μέχρι το 2013 των μελετών, της οριοθέτησης και της κήρυξης ως προστατευόμενων περιοχών, επιπλέον 80 περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Αλλαγές και συμπληρώσεις

Προοίμιο

Έγιναν συμπληρώσεις και βελτιώσεις που αφορούν κυρίως σε εκτιμήσεις ως προς:

- την ένταξη της Ελλάδας στον ευρύτερο της χώρο (ΣΕΠ, ΓΣΣΕ, ΤΕΕ,)

- τη συμβολή του γεωργικού τομέα, της κτηνοτροφίας και των δασών (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΚΒΥ)

- την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος (ΕΚΒΥ, ΓΕΩΤΕΕ)

- τη γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας (ΣΕΠ)

Θέση της χώρας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Προοπτικές και δυνατότητες (άρθρο 3)

Έγιναν περιορισμένες συμπληρώσεις και βελτιώσεις (ΣΕΠ, ΤΕΕ, ΞΕΕ, ΣΕΠΟΧ)

Χωρική οργάνωση των κύριων εθνικών πόλων και αξόνων ανάπτυξης, καθώς και των διεθνών και διαπεριφερειακών εισόδων-πυλών και συνδέσεων της χώρας (άρθρο 5)

Έγινε αναδιάταξη του κειμένου με μικρές συμπληρώσεις - διευκρινίσεις καθώς και αναμόρφωση του χάρτη. (ΣΕΠ, ΓΣΕΕ, ΤΕΕ, ΞΕΕ)

Χωρική διάρθρωση των στρατηγικής σημασίας δικτύων υποδομών και υπηρεσιών μεταφορών (άρθρο 6)

Αντιμετωπίστηκε εκτενέστερα το θέμα του νησιωτικού συμπλέγματος Νοτίου και Βορείου Αιγαίου (ΓΣΕΕ, ΙΝΤΕΝ SYNERGY, ΤΕΕ)

Έγιναν προσαρμογές σε ότι αφορά το ρόλο ορισμένων λιμένων (Καβάλα, Καλαμάτα, Κύμη, Ρόδο, Χανιά) και αερολιμενικών υποδομών (Χανιά).

Έγιναν προσαρμογές στις κατευθύνσεις χωροθέτησης ειδικών λιμένων (ΣΕΒ)

Δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στην επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου, λόγω του φιλικού του προς το περιβάλλον χαρακτήρα και παρά τις σημαντικές επιφυλάξεις που υπάρχουν για τη βιωσιμότητα του. (ΤΕΕ, ΓΣΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΙΝΤΕΝ SYNERGY).

Χωρική διάρθρωση, εξειδίκευση και συμπληρωματικότητα των παραγωγικών τομέων (άρθρο 7)

Έγιναν συμπληρώσεις και βελτιώσεις που αφορούν κυρίως:

- τον πρωτογενή τομέα - γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία (κυρίως ΠΑΣΕΓΕΣ)

- την δευτερογενή τομέα (ΓΕΩΤΕΕ, ΣΕΒ)

- τον τουρισμό (ΞΕΕ, ΓΣΕΕ)

Χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του ορεινού, παράκτιου, νησιωτικού και αγροτικού χώρου, καθώς και των παραμεθόριων περιοχών (άρθρο 9)

Έγιναν συμπληρώσεις (ΓΣΕΕ, ΕΝΑΕ, ΕΚΒΥ, ΙΝΤΕΝ SYNERGY)

Διατήρηση, προστασία και ανάδειξη τού εθνικού φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, διατήρηση και ανάδειξη της ποικιλομορφίας της υπαίθρου, καθώς και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων (άρθρο 10)

Έγιναν συμπληρώσεις και βελτιώσεις (ΤΕΕ, ΓΣΕΕ, ΕΚΒΥ, Ακρτούρος, ΣΕΠΟΧ κ.ά.)

Γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας (άρθρο 11)

Έγιναν αλλαγές ( ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ, Αρκτούρος)

Προϋποθέσεις - μηχανισμοί υλοποίησης

Έγιναν βελτιώσεις (Παρατηρήσεις είχαν κάνει: ΣΕΠΟΧ, ΤΕΕ, ΞΕΕ, ΚΕΔΚΕ κ.ά.)

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον τουρισμό ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι τόσο το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο όσο και το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό στοχεύουν στην ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και εισάγουν ρυθμίσεις πολύ αυστηρότερες από τις σημερινές.

Στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, πρόσθεσε ο κ. Σουφλιάς, υπάρχει μεταξύ των άλλων μία γενική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την ανάγκη προώθησης τύπων και μορφών διαχείρισης τουριστικών εγκαταστάσεων και προσέλκυσης σημαντικών για την εθνική οικονομία τουριστικών επενδύσεων. Συγκεκριμένα, στη σελίδα 55 αναφέρεται:

«Δημιουργία σταθερού πλαισίου κανόνων που αφορούν στη χωροθέτηση επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη διαμόρφωση συνθηκών για την προσέλκυση σημαντικών, για την εθνική οικονομία, τουριστικών επενδύσεων. Εισαγωγή τύπων και μορφών διαχείρισης τουριστικών εγκαταστάσεων στην κατεύθυνση της βελτίωσης της απόδοσης και της ανταγωνιστικότητας του τομέα».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της εκτός σχεδίου δόμησης, o υπουργός επισήμανε τα εξής: «Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο αναφέρεται ρητά στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης με συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Ο περιορισμός αυτός θα επιτευχθεί με:

1. Την υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις και Ζώνες ελέγχου, κατά προτεραιότητα στις κρίσιμες περιοχές του εξωαστικού χώρου όπου ασκούνται και οι μεγαλύτερες πιέσεις (ευρύτερες αστικές, νησιωτικές, παράκτιες, τουριστικές περιοχές κ.λπ.).

2. Τον προσδιορισμό ευρύτερων ζωνών στις οποίες θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οχλουσών χρήσεων (μεταποιητικές δραστηριότητες μέσης και υψηλής όχλησης, κτηνοτροφικές μονάδες κ.λπ.), έτσι ώστε να απαγορευτεί η διάχυση τους σε όλο το χώρο.

3. Τον προσδιορισμό ζωνών προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των φυσικών πόρων και του τοπίου, στις οποίες θα περιορίζεται ή/και θα απαγορεύεται η δυνατότητα δόμησης.

4. Την ενίσχυση των περιοχών οργανωμένης οικιστικής, παραγωγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης (ΒΕΠΕ, ΠΟΤΑ, ΠΟΑΠΔ, ΠΕΡΠΟ κ.λπ.) και την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας τους.

5. Την επιβολή περιορισμών στη δόμηση, τη χρήση και την κατάτμηση, όπως εξειδικεύονται στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό, τον Ορεινό και τον Παράκτιο χώρο.

6. Την προώθηση της αρχής της «συμπαγούς πόλης» σε όλα τα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού.

7. Την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης με ριζικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία.

Την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης μόνο ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου την πρότεινε ξεκάθαρα. ¶λλο ένα μέλος διατύπωσε την πρόταση για δραστική μείωση έως κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Σε αυτά θέλω να απαντήσω τα εξής:

1. Δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά πρέπει να περιοριστεί με βάση όσα σας ανέφερα παραπάνω.

2. Θέλω να διευκρινίσω, επίσης, ότι δεν καταργείται η αρτιότητα των τεσσάρων στρεμμάτων για την κατοικία, γιατί υπάρχει μία παρερμηνεία στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία ίσως προέρχεται από τις προτάσεις του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που αφορούν την αύξηση των αρτιοτήτων για την ανέγερση τουριστικών μονάδων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα