Υποσχέσεις Χ. Φώλια και Αλ. Κοντού στους κτηνοτρόφους

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008 16:38

Εντατικοποίηση των ελέγχων, εν όψει και της ομαλής λειτουργίας της Πασχαλινής αγοράς, υποσχέθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός στους κτηνοτρόφους, με τους οποίους συζητησαν για περίπου μία ώρα τα αιτήματά τους αναφορικά με την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής.

Οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή για να επιδώσουν το ψήφισμά τους στους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης οι δύο υπουργοί, ο διάλογος έγινε σε καλό κλίμα και υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων και θα δώσουν λύσεις. Ηδη αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή των "ελληνοποιήσεων" κρεάτων και η στενή συνεργασία των ελεκτικών μηχανισμών των δύο υπουργείων προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Φώλιας σημείωσε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση, ώστε να εξακολουθήσουν να απασχολούνται στην κτηνοτροφία νέοι άνθρωποι. Σχετικά με τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων περί λειτουργίας καρτέλ στην αγορά γάλακτος, ο υπουργός τόνισε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όταν δέχεται επώνυμες καταγγελίες, τις εξετάζει, όπως αρμόζει, ενώ σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην προώθηση των υποθέσεων που εξετάζει.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός, από την πλευρά του, σημείωσε ότι έχουν ληφθεί και θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής γαλακτοκομικών και κρέατος. Υπενθυμισε το μέτρο που έχει καθιερωθεί για το ισοζύγιο του γάλακτος, σημείωσε ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι, έχουν επιβληθεί πρόστιμα και προβλέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων παρανομούν. Σε ό,τι αφορά στην αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος πάνω στις αποδείξεις λιανικής πώλησης των ταμειακών μηχανών, τονίστηκε από τους δύο υπουργούς ότι το μέτρο είναι άμεσα υλοποιήσιμο.

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου των κτηνοτρόφων Δ. Καμπούρης μετέφερε την ικανοποιηση του κλάδου για την ομαλή εξελιξη του διαλόγου, ωστόσο σημείωσε ότι «ο χρόνος θα δείξει εάν την ερχόμενη φορά που θα έρθουμε στο υπουργείο, θα είμαστε ικανοποιημένοι ή εάν θα έρθουμε ξανά ως διαδηλωτές».

Ο κ. Καμπούρης ανέφερε ότι οι κτηνοτρόφοι, μεταξύ άλλων, ζητούν την εφάπαξ καταβολή 50 ευρώ για κάθε ζώο και συνολικά για τα 12 εκατομμύρια αιγοπρόβατα που διαθέτει η ελληνική παραγωγή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η αύξηση κατά 100% των τιμών στις ζωοτροφές, η οποία, όπως είπε, έχει εντείνει δραματικά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα