Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ράλι στη Wall Street από τις δηλώσεις Μπερνάνκι
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008 00:01

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκι ότι θα συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων και το πράσινο φως που δόθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές στους ημικρατικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους Fannie Mae και Freddie Mac για περισσότερες επενδύσεις στην πτωτική αμερικανική αγορά ακινήτων, πυροδότησαν ράλι στα αμερικανικά blue chip, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκτησαν μέρος αρχικών απωλειών. Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι δείκτες στη Wall Street, παρά το αρνητικό ξεκίνημα, μετά την ομιλία του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες τερμάτισαν με μεικτά πρόσημα, αφού κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τις αρχικές απώλειες, μετά την καθησυχαστική ομιλία του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκι ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε νέα μείωση του κόστους δανεισμού, προκειμένου να στηρίξει την οικονομική και εταιρική ανάπτυξη. Ο Bernanke τόνισε επίσης ότι η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιανουάριο δεν επηρέασε τις προσδοκίες της αγοράς για περεταίρω μείωση των επιτοκίων.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,18% στις 6.076,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,09% στις 4.968,82 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 6.997,85 μονάδες. Πιέσεις στους δείκτες ασκήθηκε από την εκτόξευση του ευρώ στα 1,5030 έναντι του δολαρίου, καθώς το ισχυρό ευρώ προκαλεί δυσλειτουργίες στις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων.

Σε χαμηλό δύο μηνών κινήθηκε η μετοχή της HBOS στην αγορά του Λονδίνου, μετά τα μειωμένα κατά 8,9% κέρδη που εμφάνισε στο εξάμηνο. Σε χαμηλό τετραετίας υποχώρησαν οι μετοχές της Bouygues, της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας στον κόσμο μετά τα μειωμένα οικονομικά αποτελέσματα που εξέδωσε.

Ράλι κατέγραψαν οι μετοχές των Fannie Mae και Freddie Mac, των δύο μεγαλύτερων πηγών χρηματοδότησης για τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση αφαίρεσε τους περιορισμούς όσον αφορά το μέγεθος του χαρτοφυλακίου τους. Στο χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,49% στις 14.031,30 μονάδες, διασπώντας τις 14.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 11 Ιανουαρίου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα