Σε χαμηλά ρεκόρ το δολάριο

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008 07:50

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ διαπραγματεύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ με την άνοδο της απόδοσης των γερμανικών ομολόγων διετούς διάρκειας έναντι των αμερικανικών, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών.

Το αμερικανικό νόμισμα οδεύει να σημειώσει απώλειες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα έναντι του ευρώ και άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα 24 ετών έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας καθώς εικάζεται ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve των ΗΠΑ, Ben S. Bernake, θα αναλύσει τα σχέδια τα σχέδια για τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού σήμερα κατά την ομιλία του στη Γερουσία. Η απόδοση των γερμανικών ομολόγων διετούς διάρκειας έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών διευρύνθηκε στο 1,41% σήμερα, τα μέγιστα από τον Οκτώβριο του 2002.

Το δολάριο διαμορφώθηκε στο 1,5108 ανά ευρώ στις 12:45 μ.μ. στο Τόκυο μετά τη διαπραγμάτευσή του στο 1,5144 στη Ν. Υόρκη, τα χαμηλότερα επίπεδα από το ντεμπούτο του ευρώ το 1999. Το δολάριο υποχώρησε στα 106,38 γιέν από 106,49 γιέν χθες, όταν υποχώρησε στα 105,96, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 7 Φεβρουαρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα του κόσμου αυτόν τον μήνα. Υποχώρησε τα μέγιστα έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας, καθώς οι διαπραγματευτές στοιχημάτισαν ότι η Reserve Bank of Australia ότι θα αυξήσει τα επιτόκια στο 7% την επόμενη εβδομάδα. Το νόμισμα της Αυστραλίας άγγιξε τα 94,57 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1984, πριν διαμορφωθεί στα 94,35 σεντς. Τα επιτόκια στην Αυστραλία είναι τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα των επιτοκίων της Fed που βρίσκονται στο 3%.

Το δολάριο είχε αυτόν τον μήνα τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις έναντι του ευρώ μετά τη βρετανική λίρα μεταξύ των 16 κυρίων νομισμάτων του κόσμου, υποχωρώντας κατά 1,7%, καθώς η κρίση στην αγορά κατοικιών επιδεινώθηκε και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε. Χθες το δολάριο διαμορφώθηκε στο 1,51 έναντι του ευρώ.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι των 14 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα του κόσμου καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να μειώσουν τις τοποθετήσεις τους σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις κατόπιν δανεισμού τους στην Ιαπωνία. Το νόμισμα ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου του Καναδά και του ραντ της Νοτίου Αφρικής, δύο νομίσματα που προτιμώνται για τις συναλλαγές, γνωστές ως carry trades.

Κυβερνητική έκθεση της Ιαπωνίας έδειξε σήμερα ότι η βιομηχανική παραγωγή http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/28/1481906.htm μειώθηκε τον Ιανουάριο, δύο φορές περισσότερο των προβλέψεων των αναλυτών, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η οικονομική συρρίκνωση των ΗΠΑ επεκτείνεται στην Ιαπωνία.

Χθες το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 160,68 γιέν από 161,01 που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα