Στο «μικροσκόπιο» οι δηλώσεις 250 εταιρειών

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008 09:51

ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν όλες οι συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν, στις 14 Δεκεμβρίου, οι περίπου 250 μεγάλες επιχειρήσεις για να επιστρέψουν την «παράνομη», όπως έχει κριθεί από την Ε.Ε., κρατική ενίσχυση που προήλθε από το σχηματισμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού επενδύσεων (ν.3220/2004) από τα αδιανέμητα κέρδη τους, την περίοδο 2003 - 2004.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σε κατεπείγουσα εγκύκλιό της προς τις Δ.Ο.Υ., επισημαίνει ότι ο έλεγχος των συγκεκριμένων δηλώσεων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, δηλαδή μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου.

Για το λόγο αυτό ζητεί επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών σε όσες περιπτώσεις δεν έχει τελειώσει ο έλεγχος, καθώς θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλυτικός κατάλογος με τους υπόχρεους που ωφελήθηκαν από το ανωτέρω καθεστώς, το συνολικό ποσό της ωφέλειας που ανακτήθηκε για καθέναν χωριστά, καθώς και τους τόκους της ανάκτησης εάν υπάρχουν.

Ειδικότερα, στο ενημερωτικό σημείωμα που θα πρέπει να υποβάλλουν οι Δ.Ο.Υ. προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής:

* το αποθεματικό που σχημάτισε η κάθε επιχείρηση,

* τις επενδύσεις που αναγνώρισε ο έλεγχος,

* τις διαφορές,

* το φόρο επί της διαφοράς που προέκυψε

* το πρόστιμο βάσει του επιτοκίου αναφοράς της Ε.Ε. για κάθε μία από τις επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της υπ' αρίθμ. 1021737/10272/Β0012/21.2.2008 εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία καλούνται οι Δ.Ο.Υ. να υποβάλλουν συγκεκριμένα στοιχεία για την ανάκτηση της φορολογικής απαλλαγής του ν. 3220/2004, έχει ως εξής:

1. Με την παρ. 5 του άρθρου 47 του ν.3614/2007 (ΦΕΚ Α¶ 267) οι δηλώσεις που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις για την ανάκτηση της κρατικής ενίσχυσης του ν.3220/2004 ελέγχονται υποχρεωτικά από τις αρμόδιες για τον έλεγχο φορολογικές αρχές εντός δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

2. Περαιτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το άρθρο 6 της 18.VII.2007 (Ε (2007) 3251 τελικό) απόφασής της ζητά να της υποβάλλουμε κατάλογο των υπόχρεων που ωφελήθηκαν από το καθεστώς του ν.3220/2004, καθώς και το συνολικό ποσό της ωφέλειας που ανακτήθηκε για κάθε ένα από αυτούς καθώς και τους τόκους ανάκτησης που αντιστοιχούν.

3. Εν όψει των ανωτέρω και δεδομένου ότι η ανάκτηση της εν λόγω φορολογικής απαλλαγής είναι προσωπική (κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά), σας παρακαλούμε να μας γνωρίζετε τα αποτελέσματα του ελέγχου αμέσως μετά από την ολοκλήρωσή του, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα στοιχεία που θα έχουμε στη διάθεσή μας κάθε φορά.

Ειδικότερα, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε το αποθεματικό που σχημάτισε η επιχείρηση, τις επενδύσεις που αναγνώρισε ο έλεγχος, τις διαφορές, το φόρο επί της διαφοράς που προέκυψε καθώς και το πρόστιμο βάσει του επιτοκίου αναφοράς της Ε.Ε. για κάθε μία από τις επιχειρήσεις. Επίσης, θα μας υποβάλλετε και τα πιο πάνω στοιχεία, όταν οι υποβληθείσες δηλώσεις κρίνονται ειλικρινείς.

4. Τέλος, παρακαλούμε όπως μας χορηγήσετε στοιχεία και για εκείνες τις επιχειρήσεις που από τον ως άνω έλεγχο προέκυψε άτι δεν κάλυψαν το απαιτούμενο 1/3 του αποθεματικού και πρέπει να τους καταλογιστεί φόρος βάσει των διατάξεων του ν.3220/2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα