ΕΕ - Υποχρεωτικό προειδοποιητικό σήμα στα παιχνίδια με μαγνήτες

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008 17:24

Υποχρεωτικό προειδοποιητικό σήμα θα πρέπει να φέρουν στην ΕΕ όλα τα παιχνίδια που περιέχουν μαγνήτες, καθώς έχουν αναφερθεί εκατοντάδες περιστατικά παιδιών που τους έχουν καταπιεί, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν σημειώνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκαν πολλά περιστατικά με παιδιά από όλο τον κόσμο που κατάπιαν τουλάχιστον δύο μαγνήτες ή ένα μαγνήτη και ένα μεταλλικό αντικείμενο και για τα οποία απαιτήθηκε σοβαρή χειρουργική επέμβαση (οι μαγνήτες έλκονται αμοιβαία και μπορούν να προκαλέσουν ρήξεις του πεπτικού σωλήνα). Ακόμη, αναφέρθηκαν εκατοντάδες καταγγελίες καταναλωτών και αναφορές περιστατικών, ενώ υποβλήθηκαν και αρκετές κοινοποιήσεις στο RAPEX (κοινοτικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα καταναλωτικά προϊόντα).

Ειδικότερα, τα μαγνητικά παιχνίδια θα πρέπει να φέρουν την εξής (ή ισοδύναμη) διατύπωση: «Προειδοποίηση! Το παιχνίδι αυτό περιέχει μαγνήτες ή μαγνητικά εξαρτήματα. Οι μαγνήτες, αν προσκολληθούν μεταξύ τους ή με μεταλλικό αντικείμενο μέσα στο ανθρώπινο σώμα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό ή θανατηφόρο τραυματισμό. Σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής μαγνητών, πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια».

Η προειδοποίηση πρέπει να είναι σαφής, ευανάγνωστη και ευδιάκριτη για τους καταναλωτές, τονίζει η ανακοίνωση.

Το σχέδιο απόφασης θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους περίοδο 3 μηνών για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα μαγνητικά παιχνίδια φέρουν το προειδοποιητικό σήμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα