ΔΕΣΜΗΕ: Στην ENELCO η δημιουργία νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής

Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008 09:25

ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ENELCO (75% ιταλική ENEL-25% όμιλος Κοπελούζου) κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΔΕΣΜΗΕ για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής την ισχύ της οποίας θα δεσμεύει (αγοράζει) ο Διαχειριστής επί μία 12ετία.

Η διαδικασία του διαγωνισμού, είχε ολοκληρωθεί πριν από περίπου 8 μήνες. Ωστόσο προσφυγή ενός από τους συμμετέχοντες στην Ε.Ε. καθυστέρησε την εξέλιξή του, έως ότου οι υπηρεσίες της Επιτροπής ανάψουν το πράσινο φώς για την κατακύρωση των αποτελεσμάτων του.

Ετσι, μετά τη λήψη του σχετικού εγγράφου, το δ.σ. του ΔΕΣΜΗΕ στην προχθεσινή του συνεδρίαση, κατακύρωσε υπέρ της ENELCO το διαγωνισμό, ενώ της υπογραφής της σύμβασης, θα προηγηθεί η έγκρισή των όρων της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η μονάδα αυτή, προϋπολογισμού άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, θα εγκατασταθεί στην Χαιρώνεια Βοιωτίας και θα είναι συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η ισχύς της είναι 447 μεγαβάτ και τον κύριο εξοπλισμό της θα προσφέρει η ιταλική Αnsaldo. Ήδη δε η εταιρεία, έχει προχωρήσει στην παραγγελία των κύριων και δευτερευόντων συστημάτων της μονάδας, ενώ η ολοκλήρωση της κατασκευής, υπολογίζεται σε περίπου 20 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Βάσει αυτής, ο ΔΕΣΜΗΕ θα «αγοράζει» από τη μονάδα σε ετήσια βάση και για 12 χρόνια, 300 μεγαβάτ ισχύος, με τιμή 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, που είναι η τιμή της προσφοράς. Σε περίπτωση που η μονάδα λειτουργεί για την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ημερήσια αγορά, οι εισπράξεις που θα πραγματοποιεί, θα αφαιρούνται από το μίσθωμα που θα καταβάλλει ο ΔΕΣΜΗΕ.

Στο διαγωνισμό είχαν συμμετάσχει εκτός της ENELCO, οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ, Edison με την Ελληνική Τεχνοδομική, και η Ιberdrola σε συνεργασία με την Motor Oil. Από αυτές η ΤΕΡΝΑ προχωρά την κατασκευή της δικής της μονάδας, η Edison έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή της μονάδας στη Θίσβη, ενώ οι Iberdrola-Μότορ Οϊλ, δεν έχουν αποσαφηνίσει τις προθέσεις τους.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα