Πτωτικό σερί στις αγορές

Καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς ύφεση
Σάββατο, 01 Μαρτίου 2008 00:01

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ το πτωτικό σερί σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, με τους βασικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται στο κόκκινο, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στην τέταρτη μηνιαία υποχώρησή του, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου οδεύει προς ύφεση. Οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου ηγήθηκαν της πτώσης λόγω των προσδοκιών για περαιτέρω διαγραφές αξιών στον τομέα. Πρόσθετος αρνητικός παράγοντας είναι η πτώση του δολαρίου.

Εντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street, όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Dow να χάνει ενδοσυνεδριακά πάνω από 200 μονάδες και το γερμανικό Dax 138 μονάδες υπό το βάρος των μεγάλων ζημιών του ασφαλιστικού κολοσσού AIG, που αναζωπύρωσαν τους φόβους για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης.

Η AIG, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία του πλανήτη, σημείωσε μεγάλες απώλειες, καθώς εμφάνισε τις υψηλότερες τριμηνιαίες ζημιές στην 89ετή ιστορία της. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,36, στις 5.884,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,53%, στις 4.790,66 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX έχασε 1,67%, στις 6.748,13 μονάδες.

Η ING Groep και η Allianz συμπαρέσυραν στην κατηφόρα τις μετοχές των τραπεζών και των ασφαλιστικών. Η αεροπορική Ryanair ακολούθησε επίσης αρνητική τροχιά και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005 μετά την εκτίναξη για μια ακόμη φορά των πετρελαϊκών τιμών.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,7%, στις 317,97 μονάδες, με μηνιαίες απώλειες 1,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε επίπεδο μήνα από το Μάρτιο του 2003. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει ήδη απολέσει το 13% της αξίας του φέτος, καθώς οι αναλυτές προχωρήσουν σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την κερδοφορία των εταιρειών.

Το ζοφερό κλίμα επιβάρυνε και η εκτίμηση της UBS ότι οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου θα εμφανίσουν φέτος ζημιές ύψους 600 δισ. δολαρίων, συσχετιζόμενες με την κρίση των subprimes.

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε και το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, αντανακλώντας την απογοήτευση των Αμερικανών για τις προοπτικές της αγοραστικής τους δύναμης. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 2,32%, στις 13.603,02 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα