Στο «κόκκινο» από τις δηλώσεις Μπάφετ

Περαιτέρω απώλειες στις πιστωτικές αγορές προεξόφλησαν οι επενδυτές
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2008 00:01

«ΤΟ ΠΑΡΤΙ τελείωσε» για τις ασφαλίστριες ομολόγων δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, μια φράση «κλειδί» που οδήγησε στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ οι επενδυτές προεξόφλησαν περαιτέρω απώλειες στις πιστωτικές αγορές. Πιέσεις δέχθηκε η Wall Street και η Ασία.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά blue chip μετά τη δήλωση του Μπάφετ ότι το πάρτι τελείωσε για τον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά και τη φημολογία για διεύρυνση των απωλειών στις πιστωτικές αγορές. Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,12% στις 5.818,60 μονάδες, ο CAC 40 κατά 1,00% στις 4.742,66 μονάδες, ενώ ο DAX κατά 0,86% στις 6.689,95 μονάδες.

Στο επίκεντρο των απωλειών βρέθηκε η UBS μετά την εκτίμηση της Credit Suisse ότι οι διαγραφές της τράπεζας θα ανέλθουν σε 15 δισ. δολάρια.

Σημαντικές απώλειες 3,6% κατέγραψε η Barclays, ενώ και η BNP Paribas έχανε ενδοσυνεδριακά 1,5% και η HBOS 4,1% μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την Bear Stearns.

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων υποχώρησαν οι μετοχές της μεγαλύτερης ασφαλιστικής στην Ευρώπη, Allianz, μετά τη δήλωση του Μπάφετ ότι τα περιθώρια κερδοφορίας της βιομηχανίας θα μειωθούν δραματικά. Απώλειες 3,5% κατέγραψε και η Swiss Reinsurance.

Ο Πανευρωπαϊκός Δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ έχει καταγράψει συνολικά πτώση 14% φέτος.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού νευρικότητα επικράτησε στους δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, η οποία δέχθηκε πιέσεις από την ανακοίνωση απογοητευτικών μακροοικονομικών μεγεθών, παρά τα θετικά επιχειρηματικά νέα.

Πρωταγωνιστές της ημέρας αναδείχθηκαν οι εταιρείες του τραπεζικού κλάδου με τις Bank of America, Citigroup και JPMorgan να υποχωρούν και να στέλνουν τις μετοχές του κλάδου σε χαμηλό τεσσάρων ετών.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών με την American International Group να ηγείται των απωλειών μετά τη δήλωση του Μπάφετ ότι έρχεται το τέλος της ευημερίας του κλάδου.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 4,49% στις 12.992,18 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιανουαρίου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα