Αυστραλία: Στο 7,25% τα επιτόκια

Τα υψηλότερα επίπεδα 12 ετών
Τρίτη, 04 Μαρτίου 2008 08:26

ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ των επιτοκίων για δεύτερη φορά σε τέσσερις εβδομάδες προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας λέγοντας ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού μέσα σε 12 χρόνια, αναγκάζει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Ο διοικητής Glenn Stevens και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας αύξησαν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 7,25% σήμερα στο Τόκυο, μετά τις προσαρμογές του Φεβρουαρίου, του Νοεμβρίου και του Αυγούστου, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης του πληθωρισμού με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1991.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 92,87 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:38 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 93,77 σεντς που ήταν πριν από την απόφαση για την αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων, απόφαση που είχαν προβλέψει και οι 27 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας υποχώρησε 10 μονάδες βάσης, στο 6,56%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Αλλη έκθεση νωρίτερα έδειξε ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο, μετά από αύξηση για επτά μήνες.

Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού είναι η δωδέκατη στην Αυστραλία από τον Μάϊο του 2002, όταν τα επιτόκια ήταν στο 4,25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα