Ανήσυχοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από την άνοδο του ευρώ

Τρίτη, 04 Μαρτίου 2008 10:33

«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ανήσυχοι» από την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εμφανίζονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή απειλεί να οδηγήσει την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ανησυχούμε από τις κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες», δήλωσε αργά χθες, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Europroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τα 15 κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Ο Αντρέι Μπαγιούκ, υπουργός Οικονομίας της Σλοβενίας – η οποία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης – επισήμανε, από την πλευρά του, ότι η άνοδος του ευρωπαϊκού νομίσματος «δεν είναι πολύ ενθαρρυντική».

Το ευρώ έχει ενισχυθεί το τελευταίο έτος έναντι του δολαρίου κατά 16%. Χθες ανήλθε στο ιστορικό ρεκόρ του 1,5275 δολαρίου, απειλώντας να περιορίσει της εξαγωγές, τη στιγμή που η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχει καταστήσει δυσοίωνες τις προοπτικές για την ανάπτυξη της Ε.Ε.

Παράλληλα, το ράλι του ευρωπαϊκού νομίσματος περιπλέκει και το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσει για το ύψος των επιτοκίων. Αν και η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το βασικό επιτόκιό της στο 4% στη μεθαυριανή συνεδρίαση, αυτό που αναμένουν όλοι να διαπιστώσουν είναι εάν θα συγκλίνει περισσότερο προς μία μείωση στους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ, υπογράμμισε, στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης του Europroup, πως η αμερικανική πολιτική «του ισχυρού δολαρίου» είναι «πολύ σημαντική».

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό που έχουν διαβεβαιώσει πολλάκις οι αμερικανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών και του προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους η πολιτική του ισχυρού δολαρίου είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Τρισέ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα