Υπόθεση Λιχτενστάιν: Στοιχεία από τη Γερμανία ζητεί το ΥΠΟΙΟ

Τρίτη, 04 Μαρτίου 2008 16:25

Επιστολή - αίτημα παροχής πληροφοριών για τυχόν εμπλοκή Ελλήνων πολιτών στο σκάνδαλο Λιχτενστάιν http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/27/1481613.htm έστειλε στο Γερμανό ομόλογό του Axel Nawrath, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας. Ο κ. Μπέζας ζητεί από τον Γερμανό ομόλογό του την αποστολή όλων των στοιχείων που έχουν περιέλθει στη διάθεση του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας σχετικά με λογαριασμούς που τηρούνται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Πριγκηπάτου του Λιχτενστάϊν και αφορούν κάθε είδους οικονομικές σχέσεις ή συναλλαγές φορολογουμένων, υπαγόμενων σε φορολογία στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κύριε Nawrath,

Σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού Τύπου, καθώς και της σχετικής ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου των Υπηρεσιών σας, μέσω του κ. Τhorsten Albig, θα ήθελα να σας εκφράσω το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα.

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την προσπάθεια που καταβάλλουν οι γερμανικές φορολογικές και δικαστικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στο πλαίσιο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το λόγο αυτό θεωρούμε εξέχουσας σημασίας την πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας για την συνεργασία των φορολογικών αρχών στο πλαίσιο της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών σύμφωνα με τις διατάξεις περί αμοιβαίας συνδρομής των αρμοδίων αρχών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμεσης φορολογίας (Οδηγία 77/799/ΕΚ, όπως ισχύει).

¶λλωστε υφίσταται η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών μας και στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου XIX της Σύμβασης Ελλάδας και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας "περί αποφυγής της διπλής φορολογίας και αποτροπής της φοροδιαφυγής εν σχέσει προς τον φόρον εισοδήματος, κεφαλαίου ως και τον φόρον επιτηδεύματος".

Στο πλαίσιο αυτό σας παρακαλούμε όπως προβείτε στην αποστολή όλων των στοιχείων που έχουν περιέλθει στη διάθεσή σας σχετικά με λογαριασμούς που τηρούνται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Πριγκηπάτου του Λιχτενστάιν και αφορούν κάθε είδους οικονομικές σχέσεις ή συναλλαγές φορολογουμένων, υπαγόμενων σε φορολογία στην Ελλάδα.

Εκφράζοντας την ειλικρινή μας υποστήριξη στην προσπάθεια που καταβάλλετε, σας απευθύνω το παραπάνω αίτημα παροχής πληροφοριών ευελπιστώντας στη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών μας, όπως μέχρι σήμερα.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Αντώνης Μπέζας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα