Εθνική Τράπεζα: Eκτίναξη κερδοφορίας κατά 70%

Τρίτη, 04 Μαρτίου 2008 18:00
UPD:18:08

Στο ιστορικό υψηλό των €1,678 εκατ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της ΕΤΕ στο 2007, αυξημένα κατά 70% σε σχέση με το 2006.

Περιλαμβανομένης της έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης των χρηματοοικονομικών κερδών και της ενίσχυσης των πυροπαθών, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €1 625 εκατ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ενίσχυση της κερδοφορίας του Ομίλου αντανακλά τη ραγδαία ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές της Τουρκίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως προβλέπεται στο 3ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ομίλου.

Συγκεκριμένα:

• Τα καθαρά κέρδη από τις εγχώριες δραστηριότητες ανήλθαν σε €11095 εκατ. αυξημένα κατά 37% σε σχέση με το 2006.

• Η συμβολή της Finansbank στην κερδοφορία του Ομίλου για το 2007 ανήλθε σε €448 εκατ. έναντι €87 εκατ. στο προηγούμενο έτος.

• Αύξηση κατά 41% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη των μονάδων του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα οποία ανήλθαν σε €155 εκατ. στο 2007.

Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων για το έτος διαμορφώθηκε σε 26%, δηλαδή στα επίπεδα που παρουσίαζε ο Όμιλος πριν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €3 δισ. τον Ιούνιο του 2006, υπερκαλύπτοντας το στόχο του 3ετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου για το 2009.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του Ομίλου ως συνέπεια της επιτυχημένης πορείας του έργου της ενοποίησης και ευθυγράμμισης των υποστηρικτικών λειτουργιών του Ομίλου. Η βελτίωση αυτή καταγράφεται στο λόγο κόστους προς έσοδα ο οποίος παραμένει σταθερά κάτω του 50%, παρά τις αυξημένες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της επέκτασης στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και Τουρκίας.

Το επιτοκιακό αποτέλεσμα του Ομίλου στο 2007 διαμορφώθηκε σε €3 051 εκατ., ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε στο τέταρτο τρίμηνο στο νέο ιστορικό υψηλό του 4.32%. Σημαντική ενίσχυση καταγράφεται στο επιτοκιακό περιθώριο των θυγατρικών της ΝΑ Ευρώπης, το οποίο στο 2007 προσέγγισε το 5%, αυξημένο κατά 19 μβ έναντι του προηγουμένου έτους. Επιτοκιακό αποτέλεσμα Ομίλου (€ δισ.)

Όπως η υπογραμμίζει η διοίκηση της τράπεζας στην ανακοίνωσή της, η σημαντική αύξηση των επιτοκιακών εσόδων του Ομίλου είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επέκτασης των δανειακών χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και της διευρυνόμενης καταθετικής βάσης του Ομίλου, η οποία επέτρεψε τη συγκράτηση του κόστους άντλησης ρευστότητας παρά τις συνθήκες οξυνόμενου ανταγωνισμού.

Το συνολικό ύψος χορηγήσεων του Ομίλου ανήλθε στο 2007 σε €56 δισ., αυξημένο κατά 27% σε σχέση με το 2006. Αντίστοιχα, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε €60 δισ., έναντι €53 δισ. το 2006, σημειώνοντας αύξηση 13%. Η σχέση δανείων προς καταθέσεις διατηρείται στα επίπεδα του 90%, που είναι από τα χαμηλότερα διεθνώς, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των χορηγήσεων μειώθηκε περαιτέρω στο 3.4% (4% στο 2006) ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις (προ εξασφαλίσεων) διαμορφώθηκε σε 81%.

Δηλώσεις Τάκη Αράπογλου

Οι επιδόσεις του 2007 επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες μας για δυναμική ανάπτυξη των εργασιών του Ομίλου στην Ελλάδα και κυρίως, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Τουρκίας. Τα κέρδη του 2007 υπερβαίνουν αυτά του επιχειρησιακού πλάνου και υπογραμμίζουν τη προσήλωσή μας στην απόδοση αξίας στους μετόχους μας”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου.

“Η κερδοφορία των εκτός Ελλάδος θυγατρικών διευρύνθηκε και υπερβαίνει το 35% των συνολικών κερδών του Ομίλου με σημαντικότερη τη συμβολή της Finansbank, τα καθαρά κέρδη της οποίας ανήλθαν σε €448 εκατ. Οι θυγατρικές μας στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εργασιών, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική μας της διεύρυνσης και διαφοροποίησης των πηγών εσόδων του Ομίλου.

Αξιοποιώντας την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και την προνομιακή καταθετική βάση του Ομίλου συνεχίζουμε την υλοποίηση του 3ετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου, παρά την αρνητική συγκυρία στις διεθνείς αγορές χρήματος”.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα