Mέτρα κατά των «φορολογικών παραδείσων»

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2008 12:03

Βρυξέλλες,

ΤO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Υπουργών ΕCOFIN έδωσε χθες τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εισαγωγή μέτρων με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα μέτρα θα αφορούν στην κοινοτική επικράτεια, αλλά στο στόχαστρο μπαίνουν και οι «φορολογικοί παράδεισοι».

Οι προωθούμενες αλλαγές θα προέλθουν μέσω της τροποποίησης της κοινοτικής οδηγίας για τη φορολογία των καταθέσεων και της άσκησης πολιτικών πιέσεων στις χώρες-«φορολογικούς παράδεισους».

Η άμεση λήψη μέτρων ζητήθηκε επιτακτικά από τη γερμανική κυβέρνηση στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών ECOFIN της Ε.Ε. δεδομένου ότι στη φοροδιαφυγή στο Λίχτενσταϊν ενέχονται εκατοντάδες Γερμανοί πολίτες με τεράστιες καταθέσεις, που αποτελούσαν προϊόν φοροδιαφυγής.

Ο αρμόδιος Ούγγρος επίτροπος για Φορολογικά Θέματα, Λάζλο Κόβατς, έλαβε την εντολή από το Συμβούλιο Υπουργών να προχωρήσει στην τροποποίηση της οδηγίας του 2005 για τη φορολογία των καταθέσεων, η οποία προβλέπει την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των αρμόδιων φορολογικών αρχών των κρατών-μελών σχετικά με τις διασυνοριακές καταθέσεις.

Ομως, η εν λόγω οδηγία δεν κρίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική δεδομένου ότι καλύπτει τις διασυνοριακές καταθέσεις (για παράδειγμα του κατοίκου της Ελλάδας στη Γερμανία) μόνο των φυσικών προσώπων.

Επιπλέον, δεν εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκούς «φορολογικούς παραδείσους» (ο Αγιος Μαρίνος, το Μονακό, η Ανδόρα και το Λίχτενσταϊν), ούτε σε ασιατικούς (Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Μακαό). Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία εξαιρούνται επίσης από την ανταλλαγή στοιχείων, δίνοντας το 75% των τόκων που εισπράττουν στη χώρα κατοικίας του καταθέτη.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της σκλήρυνσης της κοινοτικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ομως, υπάρχουν και οι επιμέρους αντιδράσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως, για παράδειγμα, αυτή του Λουξεμβούργου, το οποίο χωρίς να είναι σήμερα «φορολογικός παράδεισος», όπως οι προαναφερόμενες χώρες, επωφελείται παραδοσιακά του ευέλικτου τραπεζικού του συστήματος, ενώ προστατεύει σε μεγάλο βαθμό το τραπεζικό απόρρητο.

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίστηκε χθες αρκετά επιφυλακτικούς στην τροποποίηση της φορολογίας για τις διασυνοριακές τραπεζικές καταθέσεις, θεωρώντας ότι θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί ενδελεχώς εάν η ισχύουσα σήμερα οδηγία λειτουργεί σωστά και μετά να αποφασίσουμε εάν θα πρέπει να τροποποιηθεί.

Πάντως, και αυτός θεωρεί ότι φαινόμενα σαν αυτό του Λίχτενσταϊν , το οποίο πλουτίζει με τα χρήματα των γειτόνων του, θα πρέπει να καταπολεμηθούν.

Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να φέρει το συντομότερο για συζήτηση την πρόταση για τροποποίηση της οδηγίας για τη φορολογία των τραπεζικών καταθέσεων.

Tο ΥΠΟΙΟ

Ολα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι γερμανικές αρχές όσον αφορά στους λογαριασμούς που τηρούνται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του πριγκιπάτου του Λίχτενσταϊν και αφορούν σε κάθε είδους οικονομικές σχέσεις ή συναλλαγές φορολογουμένων υπαγόμενων σε φορολογία στην Ελλάδα ζήτησε χθες το οικονομικό επιτελείο.

Τη σχετική επιστολή-αίτημα έστειλε, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Αντ. Μπέζας, προς το Γερμανό ομόλογό του, Dr Axel Nawrath, προκειμένου να περιέλθει ο εν λόγω φάκελος στην κατοχή των ελληνικών αρχών, που με τη σειρά τους θα κληθούν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν υποθέσεις φοροδιαφυγής ή ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα