ΟΠΕΚ: Προς διατήρηση της παραγωγής στα σημερινά επίπεδα

Αρχισε η σύνοδος του καρτέλ στη Βιέννη
Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2008 12:36
UPD:12:41

ΞΕΚΙΝΗΣΕ σήμερα στη Βιέννη (11:00 ώρα Ελλάδος) η σύνοδος των υπουργών Πετρελαίου και Ενέργειας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), προκειμένου να εξετάσει πιθανή αλλαγή στις ποσοστώσεις παραγωγής του αργού, με φόντο την εκτόξευση των τιμών πετρελαίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις πολλών υπουργών του καρτέλ, κατά τη σημερινή σύνοδο αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, να αποφασιστεί διατήρηση των επιπέδων παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι υποστήριξε ότι «δεν είναι απαραίτητο να αυξηθεί η παραγωγή του ΟΠΕΚ» κατά τη σημερινή σύνοδο, παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ. «Γιατί θα πρέπει να λάβουμε ένα νέο μέτρο, ενώ η κατάσταση της αγοράς είναι υγιής», ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα Αλ Χάγιατ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εκφράζοντας ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία το ακριβό πετρέλαιο, δήλωσε την Τρίτη ότι η μη αύξηση της προσφοράς θα ήταν «λάθος» από την πλευρά του ΟΠΕΚ.

Νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα ελ Μπάντρι αποκάλυψε ότι ο οργανισμός θα διεξαγάγει έκτακτη συνεδρίαση πριν από τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, σημείωσε ότι η σημερινή σύνοδος θα ασχοληθεί και με τη διένεξη μεταξύ της Βενεζουέλας και του αμερικανικού πετρελαίου ομίλου ExxonMobil.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα