Συνέντευξη Γ. Αλογοσκούφη για το ECOFIN

Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2008 13:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Η οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε διεθνές επίπεδο, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η καταπολέμηση της απάτης του ΦΠΑ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες χθες και προχθές.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης αξιολογήθηκαν τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας και άλλων χωρών και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου όπως και οι συστάσεις γίνονται πλήρως αποδεκτές από ελληνικής πλευράς.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ECOFIN διατυπώθηκαν ανησυχίες για τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ από τη συζήτηση των υπουργών προέκυψε ότι στην Ε.Ε. και ειδικότερα στην Ευρωζώνη θα υπάρξει μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από τους αρχικούς υπολογισμούς και υψηλότερος πληθωρισμός.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων. Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκαν στις δυνατότητες να παραμείνει η Ε.Ε. τόπος ελκυστικότητας επενδύσεων αλλά φυσικά με κανόνες που να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Απεργία στην ΤτΕ

Ο κ. Αλογοσκούφης μετά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη συνάντηση που είχε το πρωί με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, την κατάσταση που επικρατεί λόγω της μη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα μέτρα που θα ληφθούν για να αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος πληρωμών.

Ο κ. Αλογοσκούφης μεταξύ άλλων είπε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη και λειτουργεί κατ'αυτόν τον τρόπο. Πρόσθεσε όμως, ότι έχει αναλάβει και υποχρεώσεις έναντι των πολιτών που πρέπει να διεκπεραιώνει. Με τον κ. Γκαργκάνα συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να αποκατασταθεί, όπως είπε, η μονιμότητα. Πρόσθεσε δε, ότι «αυτό που έγινε είναι αδιανόητο» και ότι «κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η μονιμότητα των συναλλαγών».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την παραμονή του κ. Γκαργκάνα στην Τράπεζα της Ελλάδος, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσής του και ότι αυτό που προέχει είναι να αποκατασταθεί η μονιμότητα. Η Τράπεζα της Ελλάδος κινείται ήδη για να λειτουργήσει το μηχανογραφικό σύστημα.

Σε ερώτηση ποιές πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν με την Τράπεζα της Ελλάδος εκτός της δικαστικής προσφυγής και άν μπορεί να διαβεβαιώσει ως υπουργός Οικονομίας ότι θα λειτουργήσει αύριο το Χρηματιστήριο, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «την ερώτηση αυτή να την απευθύνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Εξάλλου, επανέλαβε ότι «προέχει να αποκατασταθεί η μονιμότητα λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος», ότι η Τράπεζα αυτή έχει ανεξαρτησία αλλά παράλληλα και υποχρεώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό και ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει αν αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Υποψηφιότητα Γ. Παπαντωνίου

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είπε ότι στηρίχθηκε η υποψηφιότητα του κ. Παπαντωνίου από την ελληνική κυβέρνηση, ήταν πολύ δύσκολο να επικρατήσει η υποψηφιότητα αυτή, ακούστηκαν θετικά λόγια για τον κ. Παπαντωνίου, αλλά επικράτησε η υποψηφιότητα της Γερμανίας. Οταν είδαμε, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης, ότι δεν υπήρχαν περιθώρια επικράτησης του κ. Παπαντωνίου στηρίξαμε τη γερμανική υποψηφιότητα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα