Σε 13 μειώνονται τα Ταμεία

Στη Βουλή αύριο το πρωί το σ/ν για το ασφαλιστικό
Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2008 20:59
UPD:21:06

Τους τρεις άξονες της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος περιέγραψε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής:

¶ξονας πρώτος: “Τολμηρή και αποτελεσματική Διοικητική Μεταρρύθμιση. Οι 133 φορείς και κλάδοι αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης (στους οποίους υπάγονται πάνω από το 90% των εργαζομένων) μειώνονται σε 13. Οι αναγκαίες αυτές δομικές αλλαγές, όχι μόνον δεν θα έχουν καμία αρνητική επίπτωση στις παροχές και τις υπηρεσίες, αλλά θα τις βελτιώνουν.

- Από τη Διοικητική μεταρρύθμιση δεν εξαιρείται κανένα απολύτως Ταμείο.

- Τα βασικά κριτήρια ενοποίησης ή ένταξης είναι το ομοειδές των εντασσόμενων.

- Η περιουσία (κινητή και ακίνητη) των Ταμείων εντάσσεται ως αυτοτελής λογαριασμός, που διατηρείται και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες στους ασφαλισμένους”.

¶ξονας δεύτερος: “Γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις δεκαετιών. Γίνονται διορθωτικές κινήσεις σε ακραίες και κοινωνικά άδικες περιπτώσεις, δίχως να θίγονται τα γενικά όρια ηλικίας. Ταυτόχρονα, δίνονται κίνητρα παραμονής στην εργασία, για όσους το επιθυμούν.

- Οι διορθωτικές κινήσεις στις στρεβλώσεις στα ειδικά όρια ηλικίας και τις ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφαρμόζονται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Οι περισσότερες ξεκινούν από το 2013.

- Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνονται οι εισφορές.

¶ξονας τρίτος: Προωθούμε θεσμικές καινοτομίες. Εισάγουμε νέους θεσμούς, που δημιουργούν στέρεες βάσεις για το Ασφαλιστικό Σύστημα. Ανάμεσα στΆ άλλα...

Πρώτον: Δημιουργούμε το Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών. Κάθε χρόνο το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, το 4% από το ΦΠΑ και το 10% του κοινωνικού πόρου (από όσα Ταμεία διαθέτουν κοινωνικό πόρο) θα συγκεντρώνονται στο Κεφάλαιο αυτό, το οποίο θα παραμείνει ακέραιο έως το 2019.

Δεύτερον: Θεσμοθετούμε Κεντρικό Έλεγχο όλου του Συστήματος Απασχόλησης -Συνταξιοδότησης- Περίθαλψης. Κάθε πολίτης θα έχει μία κάρτα με ένα μοναδικό αριθμό, που θα είναι απολύτως απαραίτητος για να εργασθεί, να συνταξιοδοτηθεί ή να τύχει περίθαλψης.

Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, η ριζική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, ο δραστικός περιορισμός της σπατάλης.

Τρίτον: Θεσμοθετούμε νέες συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την προστασία της μητρότητας και τη συμφιλίωση οικογενειακής και εργασιακής ζωής”.

"Επιτακτικές οι αλλαγές"

«Οι αλλαγές που προωθούμε είναι θετικές. Διότι αποβλέπουν στη σωτηρία ενός συστήματος, που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Είναι επιτακτικές. Διότι, όσο καθυστερεί η μεταρρύθμιση, τόσο μεγαλώνει το αδιέξοδο. Τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι λύσεις που θα επιβάλει η σκληρή πραγματικότητα, για όλη την κοινωνία. Και, κυρίως, για τις νεότερες γενιές", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

" Αν κάποιος δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος θα μπορούσε βραχυχρόνια να μην αγγίξει το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Να αφήσει τα πράγματα ως έχουν. ΅Η να κάνει επιφανειακές αλλαγές. Να μεταθέσει, δηλαδή, το πρόβλημα και το αδιέξοδό του σε μια επόμενη κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν πραγματικά. Έτσι ώστε εκείνη να φορτωθεί το πολιτικό κόστος.

Μια παρόμοια επιλογή θα συνιστούσε έσχατη ανευθυνότητα. Μια τέτοια επιλογή είναι για μένα αδιανόητη. Είναι πέρα για πέρα ξένη προς την πολιτική μου φιλοσοφία. Τη διαδρομή μου. Και την απόφασή μου να είμαι χρήσιμος για τον τόπο- έστω κι αν δεν είμαι αρεστός πρόσκαιρα".

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη Πετραλιά ανέφερε ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή έγινε διεξοδική συζήτηση η οποία ήταν εποικοδομητική και τόνισε ότι αύριο το πρωί θα καταθέσει το Νομοσχέδιο στη Βουλή και στη συνέχεια θα το παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός ¶μυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης περιορίστηκε να πει ότι όλοι συμφώνησαν με το προωθούμενο νομοσχέδιο.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει να κάνει με αλλαγές που θα ενισχύσουν το ασφαλιστικό ώστε να μην κινδυνέψουν οι επόμενες γενεές, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

"Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα. Είναι πολυδαίδαλο το ασφαλιστικό. Είναι μια πρώτη προσπάθεια ενσωμάτωσης ταμείων που θα έχουν καλύτερη λειτουργία σε βάθος χρόνου με καλύτερο τρόπο διοίκησης", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος είπε ότι σήμερα θα ανακοινωθεί πότε θα δημοσιοποιηθεί το ν/σ και πότε θα κατατεθεί στη Βουλή.

Κληθείς να απαντήσει σε όσους θα σπεύσουν να πουν ότι η κυβερνητική επιτροπή για το ασφαλιστικό θα συνεδριάσει απόγευμα σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, λόγω των συλλαλητηρίων για την ΠΓΔΜ, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η κυβερνητική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται, ούτε αργεί η κυβέρνηση.

"Δεν είχαμε δώσει χρονοδιάγραμμα. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναφερόταν περί τα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου όταν ακόμα δεν είχε γίνει αλλαγή υπουργού στο συγκεκριμένο υπουργείο", συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι με τη δουλειά που έγινε από την νέα υπουργό Απασχόλησης και τους συνεργάτες της η κυβέρνηση είναι μέσα στα χρονικά περιθώρια, που -χωρίς να έχουν ανακοινωθεί επισήμως- αρχικά πίστευε η κυβέρνηση ότι πρέπει να κινηθεί. "Να υπάρχει δηλαδή και χρόνος για συζήτηση και χρόνος για καλή επεξεργασία του ζητήματος", πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα