ΙΟΒΕ: Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Στην Ελλάδα, επιδείνωση για τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και την Ευρωζώνη
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2008 11:43

Μικρή βελτίωση επιχειρηματικών προσδοκιών και καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώθηκε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκαμψε μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς υποχώρησης φθάνοντας τις 102,7 μονάδες από 100,6 μονάδες τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε το ΙΟΒΕ.

Ο δείκτης υπερτερεί έναντι του αντίστοιχου δείκτη σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη και κινείται υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του, ωστόσο συνιστά τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 μηνών. Η βελτίωση του κλίματος αγγίζει όλους τους επιχειρηματικούς τομείς - πλην Βιομηχανίας - αλλά και τους καταναλωτές. ΄

Αναλυτικότερα,

Στη Βιομηχανία εξασθενούν οι προσδοκίες για την παραγωγική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες, οι εκτιμήσεις για τον όγκο των παραγγελιών, αλλά και οι εκτιμήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων. Αντίθετα στις Υπηρεσίες, το κλίμα βελτιώνεται σημαντικά καθώς οι επιχειρήσεις του τομέα εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένες από την εξέλιξη της ζήτησης του τελευταίου τριμήνου και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενώ και οι προσδοκίες για τη ζήτηση στο προσεχές τρίμηνο είναι αισιόδοξες.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Λιανικό Εμπόριο όπου οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα κατά την περίοδο των εκπτώσεων και οι προσδοκίες για τη δραστηριότητα τους επόμενους μήνες κινούνται ανοδικά, παρόλο που τα αποθέματα είναι διογκωμένα. Στις Κατασκευές οι εκτιμήσεις για το επίπεδο εργασιών, βελτιώνονται, εξέλιξη που επηρεάζει θετικές τις προβλέψεις για την απασχόληση στον κλάδο. Επιπλέον, η άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης φανερώνει ότι η έντονη πτώση του προηγούμενου μήνα ήταν συγκυριακή, αν και οι Έλληνες παραμένουν από τους πιο απαισιόδοξους στην Ευρώπη. Έτσι, τον Φεβρουάριο σημειώνεται άμβλυνση της έντονης απαισιοδοξίας για τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας, τη χρηματοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους και την εξέλιξη της ανεργίας των επόμενων 12 μηνών, ενώ ενισχύεται η πρόθεση για αποταμίευση.

E.E.-Ευρωζώνη

Περαιτέρω υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, μειώθηκε κατά 3,1 μονάδες στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. και κατά 1,6 στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε σε 100,2 και 100,1 μονάδες αντιστοίχως.

Ο δείκτης, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά καθόδου από τα μέσα του 2007, κινείται τώρα στα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο ζώνες.

Η πτώση του δείκτη τον Φεβρουάριο προέρχεται κυρίως από τη σημαντική εξασθένηση των προσδοκιών στον τομέα των Υπηρεσιών και σε μικρότερο βαθμό στις χαμηλότερες προσδοκίες στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη περιορίστηκε ελαφρώς στην Ε.Ε,, αλλά παρέμεινε σταθερή στην Ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες στον Λιανικό Εμπόριο κινήθηκαν ανοδικά και στις δύο ζώνες.

Συγκεκριμένα:

* Στη Βιομηχανία ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχωρεί, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή διατηρεί για έναν ακόμη μήνα την πτωτική τροχιά του δείκτη η οποία έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2007. Παρόλα αυτά, και στις δύο ζώνες, ο δείκτης παραμένει πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Τόσο στην ΕΕ αλλά και την Ευρωζώνη, η πτώση του δείκτη οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των προβλέψεων για την εξέλιξη της παραγωγής. Οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα των παραγγελιών περιορίστηκαν επίσης, ενώ οι προβλέψεις για τα επίπεδα των αποθεμάτων παρέμειναν σταθερές στην Ευρωζώνη και περιορίστηκαν στην Ε.Ε.

* Στις Υπηρεσίες, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχωρεί σημαντικά και στις δύο ζώνες. Ο δείκτης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση από τον Ιούνιο του 2007, κινείται τώρα πολύ χαμηλότερα από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Στην ΕΕ, όλα τα επιμέρους στοιχεία του δείκτη σημειώνουν πτώση. Έτσι, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα υποχωρούν κατά 6 μονάδες, για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης κατά 3 μονάδες και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης τους προσεχείς μήνες κατά 5 μονάδες. Στην Ευρωζώνη, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης υποχωρούν εντονότερα από την ΕΕ, ενώ περιορίζονται και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα. Εξαίρεση αποτελεί η τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης, οι εκτιμήσεις για την οποία βελτιώνονται οριακά.

Στο Λιανικό Εμπόριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, ύστερα από την υποχώρηση του Ιανουαρίου, ανακάμπτει και στις δύο ζώνες, παραμένοντας σε επίπεδα υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του. Τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο και οι προσδοκίες για την εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες κινούνται ανοδικά, ενώ οι εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων παραμένουν σταθερές στην Ε.Ε. και βελτιώνονται στην Ευρωζώνη.

* Στις Κατασκευές, το κλίμα επιδεινώνεται και τον Φεβρουάριο, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, με τον αντίστοιχο δείκτη πάντως να διατηρείται σε επίπεδα υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του. Η υποχώρηση του δείκτη απορρέει από την επιδείνωση των προβλέψεων για την πορεία της απασχόλησης στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Το επίπεδο των παραγγελιών, εκτιμάται από τις επιχειρήσεις της ΕΕ ότι είναι χαμηλότερο, ενώ στην Ευρωζώνη οι αντίστοιχες εκτιμήσεις δεν παρουσιάζουν μεταβολές.

* Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης υποχωρεί στην Ε.Ε. και παραμένει σταθερός στην Ευρωζώνη. Μετά την κορύφωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο του 2007, το κλίμα και στις δύο ζώνες εξακολουθεί να επιδεινώνεται και πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από τους μακροχρόνιους μέσους όρους. Στην Ε.Ε., η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των προβλέψεων για τη γενική οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες. Ωστόσο, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τη πρόθεση αποταμίευσης και την εξέλιξη της ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες παραμένουν σταθερές στην Ε.Ε. Στην Ευρωζώνη αντίθετα, η πρόθεση αποταμίευσης περιορίζεται, ενώ εξασθενούν και οι αυξητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Tέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, ανέκαμψε σημαντικά στην Ε.Ε., αλλά και την Ευρωζώνη, όπου για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του περασμένου έτους βρίσκεται πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Και στις δύο ζώνες, και τα τρία στοιχεία του δείκτη συνέβαλαν στη θετική εξέλιξη. Έτσι, βελτιώθηκαν τόσο οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης και την επιχειρηματική δραστηριότητα του τελευταίου τριμήνου, όσο και οι προσδοκίες για τη μελλοντική εξέλιξη της ζήτησης.

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος αγγίζει την ευρεία πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Φεβρουάριο υποχωρεί σε όλες τις μεγάλες χώρες, εκτός της Γερμανίας (+0,6), με ισχυρότερη υποχώρηση σε Ην. Βασίλειο (-9) και Ιταλία (-3,6). Αντίθετα η βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα την προώθησή της στην 14η θέση από 19η τον Ιανουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα