Σε εξέλιξη είναι η παρουσίαση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου απο την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, εν μέσω διαμαρτυριών από τους εργαζομένους.
Η ΓΣΕΕ προανήγγειλε συλλαλητήριο για την ερχόμενη Τετάρτη και γενική πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 19 Μαρτίου.
Ενταση, με ρίψεις αυγών, προκλήθηκε έξω από τα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων όταν εργαζόμενοι στη ΔΕΗ επεχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, την ώρα της συζήτησης της αίτησης που κατέθεσε η διοίκηση της Επιχείρησης, με την οποία ζητείται να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων.
Τελικά, η απόφαση του δικαστηρίου αναβλήθηκε για αύριο.
Νωρίτερα δυναμική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Απασχόλησης έκαναν εργαζόμενες γυναίκες καταγγέλλοντας τις ρυθμίσεις του ν/σ για τη συνταξιοδότηση των γυναικών.
Kοινωνικά επιβεβλημένη η μεταρρύθμιση
Η υπουργός Απασχόλησης χαρακτήρισε κοινωνικά επιβεβλημένη την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο όπως είπε, είναι στά όρια αντοχής του.
Σύμφωνα με την κ. Πετραλιά, δεν θίγονται τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες, ενώ σταθερός παραμένει και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών. Όπως διευκρίνισε, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το 2013.
Μεταξύ άλλων, η υπουργός Απασχόλησης ανέφερε ότι δημιουργούνται κίνητρα για την παραμονή στην εργασία με την προσαύξηση της σύνταξης μετά την 35ετή ασφάλιση.
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού βασίζεται σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα:
- Σε διοικητική μεταρρύθμιση, με μείωση των 133 φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης, στους οποίους υπάγεται πάνω από το 90% των εργαζομένων, σε 13. Από τη διοικητική μεταρρύθμιση δεν εξαιρείται κανένα Ταμείο. Το βασικό κριτήριο ενοποίησης είναι το ομοειδές των εντασσομένων. Η περιουσία των Ταμείων (κινητή και ακίνητη) εντάσσεται ως αυτοτελής λογαριασμός, που διατηρείται και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.
- Δεν θίγονται τα γενικά όρια ηλικίας, ενώ δίνονται κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους το επιθυμούν. Οι μεταρρυθμίσεις ξεκινούν από το 2013, με στόχο τη διόρθωση στρεβλώσεων πρόωρης συνταξιοδότησης. Οι στρεβλώσεις αφορούν στα ειδικά όρια ηλικίας και τις ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνονται οι εισφορές.
- Προωθούνται θεσμικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, δημιουργείται Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, με ετήσιους πόρους το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, το 4% από το ΦΠΑ και το 10% του κοινωνικού πόρου (από όσα Ταμεία διαθέτουν κοινωνικό πόρο). Το κεφάλαιο αυτό θα παραμείνει ακέραιο έως το 2019. Θεσμοθετείται Κεντρικός Ελεγχος όλου του Συστήματος Απασχόλησης -Συνταξιοδότησης- Περίθαλψης. Κάθε πολίτης θα έχει μία κάρτα με ένα μοναδικό αριθμό, που θα είναι απολύτως απαραίτητος για να εργασθεί, να συνταξιοδοτηθεί ή να τύχει περίθαλψης.
Το νομοσχέδιο κατετέθη σήμερα στη Βουλή.