«Το ασφαλιστικό παραμένει αναδιανεμητικό κι η ασφάλιση παραμένει ευθύνη του κράτους. Δεν εξαιρείται κανένα ταμείο, καμία ομάδα εργαζομένων. Βασικό κριτήριο στις ενοποιήσεις, το ομοειδές των εργαζομένων. Η κινητή και ακίνητη περιουσία εντάσσεται ως αυτοτελής ειδικός λογαριασμός. Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται οι εισφορές». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος .
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα και η υπουργός Απασχόλησης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι 133 ομοειδή ταμεία περιορίζονται σε 13, ενώ δημιουργούνται πέντε φορείς κύριας ασφάλισης, έξι φορείς επικουρικής ασφάλισης και ταμεία πρόνοιας:
1.ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ – ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ (ΙΚΑ – ΕΤΑΜ)
2. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (ΟΑΕΕ)
3. ΟΓΑ
4. ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ (ΕΤΑΑ)
5. ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ)
6. ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ (ΕΤΕΑΜ)
7. ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΤΕΑΙΤ)
8. ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ (ΤΑΥΤΕΚΩ)
9. ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΤΕΑΔΥ)
10. ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΤΕΑΠΑΣΑ)
11. ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΤΑΠΙΤ)
12. ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΤΠΔΥ)
13. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΟΠΑΔ)
Πιο συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δίνονται αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, η οποία όμως -όπως διευκρίνισε- διατηρείται, κίνητρα για παραμονή στην εργασία, διατήρηση των προνομίων για αναπηρία και υποστήριξη αναπήρων τέκνων, μέτρα για τις μητέρες, δημιουργία του Ασφαλιστικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, προστασία της μητρότητας με επιπλέον 6μηνη άδεια στις μητέρες, οι οποίες θα πληρώνονται με το βασικό μισθό, έλεγχος της φοροδιαφυγής με την υποχρεωτική απόκτηση του μοναδικού αριθμού ασφαλισμένου.
Σε ό,τι αφορά τα τρία «ΔΕΝ», ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί από την αρχή ότι δεν θα αλλάξει τα γενικά όρια ηλικίας, ωστόσο όπως επεσήμανε, «δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι κάποιος στα 38,40 ή 45 έτη θα βγαίνει στη σύνταξη».
Το νομοσχέδιο –σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος- είναι αναλυτικό και λεπτομερές στις ρυθμίσεις του ώστε να είναι άμεσα εφαρμόσιμο, χωρίς να απαιτείται έκδοση κανονιστικών πράξεων». Π αράλληλα είπε ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε οι διοικητικές αυτές μεταβολές να διευθετούνται χωροταξικά, οι εργαζόμενοι στα ταμεία να διατηρούν τη μισθολογική και ιεραρχική τους εξέλιξη και να υπάρχει συνεχής έλεγχος εφαρμογής της μεταρρύθμισης με τις κατάλληλες προσαρμογές όπου χρειαστεί.
Όπως επεσήμανε, οι περισσότερες ρυθμίσεις ξεκινούν μετά από μια 5ετία, είναι σταδιακές και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες. Ερωτηθείς για το χρόνο εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο κ. Ρουσόπουλος αφού τόνισε ότι ο νόμος για τις διοικήσεις των ταμείων που έφερε η κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση των ομολόγων, διατηρείται, σημείωσε ότι υπάρχουν πρόνοιες που θα εφαρμοστούν από το 2009 και άλλες από το 2013. Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ θα εφαρμοστεί ο νόμος, συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό των βουλευτών, ο κ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι στο ν/σ υπάρχει ρύθμιση με την οποία διπλασιάζεται ο χρόνος κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 4 στα 8 χρόνια και με την προϋπόθεση της συμπλήρωσης του 65ου έτους στην ηλικία, ενώ σημείωσε ότι η ρύθμιση προσεγγίζει ρυθμίσεις άλλων κοινοβουλίων στην ΕΕ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι όσοι βουλευτές έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα να λάβουν και δεύτερη σύνταξη από άλλο ταμείο, μπορούν να το κάνουν, καθώς όπως τόνισε, θα ήταν άδικο να υπάρξει τέτοια εξαίρεση συγκεκριμένα για τους βουλευτές, ενώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για άλλους. Παράλληλα σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλη ρύθμιση που να αφορά δημάρχους ή κοινοτάρχες.
Τέλος ερωτηθείς για τα περιθώρια μεταβολών του ν/σ στη Βουλή,ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως είναι βέβαιο ότι και στις επιτροπές και στην ολομέλεια ανταλλάσσονται απόψεις : «Αν υπάρχει κάτι το οποίο να θεωρήσουμε ότι από λάθος δεν περιελήφθη ή είναι δίκαιο και πρέπει να περιληφθεί, να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα έχει ανοικτά τα αυτιά της για να κάνει αυτό που πρέπει»,επεσήμανε.