Κατηφόρα χωρίς τέλος

Βαριά ατμόσφαιρα από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ αργού και δολαρίου
Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2008 00:01

ΠΤΩΣΗ χωρίς τέλος στα χρηματιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν τις ανησυχίες τους στον χρηματοοικονομικό τομέα και στη διεύρυνση του χάσματος των διατλαντικών επιτοκίων αφού ο Τρισέ εξανέμισε τις ελπίδες για οποιαδήποτε μείωση επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ σε μια βαριά ατμόσφαιρα από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των τιμών του αργού και τη συνεχιζόμενη εξασθένηση του δολαρίου.

Τα απογοητευτικά νέα από την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ όπου κατασχέσεις κινούνται σε ιστορικά υψηλά οδήγησαν στην κατηφόρα και τη Wall Street ενώ αέρας αισιοδοξίας «φύσηξε» στην Ασία. Απώλειες κατέγραψαν για τρίτη φορά μέσα στην εβδομάδα οι δείκτες των ευρωπαϊκών blue chip καθώς ενισχύεται το σενάριο ότι οι ζημίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα επεκταθούν αρκετά, ενώ παράλληλα οι τιμές ρεκόρ του πετρελαίου άσκησαν πιέσεις στις αεροπορικές.

Στο επίκεντρο των απωλειών βρέθηκε η UBS, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν πενταετίας καθώς η JP Morgan εκτιμά ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης προέβη σε πώληση «εκτάκτου ανάγκης» τοποθετήσεών της αξίας 24 δισ. δολαρίων οι οποίες συνδέονταν με τα ενυπόθηκα δάνεια.

Χαμηλότερα κινήθηκε και η Aegon, η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική στη Γερμανία, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό 6 εβδομάδων μετά την πτώση κατά 26% της κερδοφορίας της.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού στο επίκεντρο των απωλειών βρέθηκε για άλλη μια φορά ο χρηματοοικονομικός κλάδος με τις τράπεζες να υποχωρούν σημαντικά. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι Citigroup, JP Morgan και Merrill Lynch, οι οποίες οδήγησαν τον κλάδο σε χαμηλό πενταετίας.

Στο μέτωπο των μακροοικονομιών, μειωμένες κατά 24.000, στις 351.000, ήταν οι νέες αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Να σημειωθεί ότι τα επίπεδα αυτά είναι τα υψηλότερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2005.

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, η General Motors συμφώνησε να προσφέρει δύο δάνεια αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει την εταιρεία εξοπλισμού αυτοκινήτων, Delphi, να εξέλθει από τη χρεοκοπία. Στο χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,88% στις 13,215,42 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα