Ιαπωνία: Σε επίπεδα ρεκόρ τα συναλλαγματικά αποθέματα

Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2008 08:34

ΠΑΝΩ από το 1 τρισ. δολ. αυξήθηκαν τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα της Ιαπωνίας, της μεγαλύτερης κατόχου ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς ευνοήθηκε μετά το μακροβιότερο ράλι από το 2000.

Επισήμως το συνάλλαγμα αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ του 1,01 τρισ. δολ. (έως τις 29 Φεβρουαρίου), ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας της χώρας στο Τόκυο. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ιαπωνίας, τα δεύτερα υψηλότερα μετά της Κίνας, αυξήθηκαν πέντε φορές την τελευταία δεκαετία καθώς το υπουργείο αγόρασε αμερικανικά ομόλογα και άλλες αξίες για να αναχαιτίσει την άνοδο του γιέν.

Η Ιαπωνία ήταν η μεγαλύτερη κάτοχος ομολόγων στα τέλη του 2007, σύμφωνα με το U.S. Treasury Department, ακολουθώντας την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών των 102,46 έναντι του δολαρίου σήμερα, περιορίζοντας την αξία των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια.

Ο υπουργός Οικονομίας, Fukushiro Nukaga, είπε ότι το υπουργείο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη ρευστότητα και την ασφάλεια των υπό διαχείριση συναλλαγματικών αποθεμάτων. Το υπουργείο του έχει πει ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που Ιαπωνία χρειαστεί να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ιαπωνίας έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2003, όταν το υπουργείο Οικονομίας πούλησε γιέν για να αποφευχθούν οι ζημίες στους εξαγωγείς από την ισχυροποίησή του. Πούλησε 20,4 τρισ. γιέν – ποσόν ρεκόρ – το 2003 και μετά πούλησε 14,8 τρισ. γιέν το πρώτο τρίμηνο του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα