ΔΕΗ: Συμφωνία ΓΕΝΟΠ - διοίκησης

Για τη λειτουργία δύο ορυχείων της επιχείρησης
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008 07:21
UPD:11:59

Στη διάθεση προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν σήμερα τα ορυχεία της Μεγαλόπολης και της Καρδιάς συμφώνησαν συνδικαλιστές και διοίκηση της ΔΕΗ κατά τη συνάντηση που είχαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Σε λειτουργία θα τεθούν και δύο θερμοηλεκτρικές μονάδες σε Πτολεμαΐδα και Κερατσίνι δίνοντας συνολικά επιπλέον 500 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ τονίζει ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε μία ώρα με τη μικρότερη δυνατή χρήση υδάτινων αποθεμάτων.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος τόνισε ότι από σήμερα θα αρχίσει συζήτηση της διοίκησης με τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες ώστε κατά τη διάρκεια της απεργίας της ΓΕΝΟΠ έως αύριο να περιορίσουν τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των νοικοκυριών.

Aκολουθεί η ανακοίνωση της ΔΕΗ:

«Μετά από μία εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. και της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, τις πρωινές ώρες της Τρίτης, 11 Μαρτίου 2008, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Τάκης Αθανασόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα:

"Χορηγήθηκε το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία στα Ορυχεία Μεγαλόπολης και Καρδιάς.

Επίσης, χορηγήθηκε το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι Μονάδες Πτολεμαϊδα IV, ισχύος 300 MW, και Κερατσίνι 9, ισχύος 200 MW.

Η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να περιορίσει τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε μία ώρα με τη μικρότερη δυνατή χρήση υδάτινων αποθεμάτων"».

Στήριξη

Η κυβέρνηση θα έχει συμμάχους τις επόμενες μέρες, εκτός από τις επαγγελματικές ενώσεις που θίγονται από την απεργία, αλλά και τη συνδικαλιστική παράταξη της Ν.Δ. στη ΓΕΝΟΠ. Ο επικεφαλής της τελευταίας, Ευάγγελος Μπουζούλας, ο οποίος είναι γ.γ. της ΓΕΝΟΠ, δήλωνε χθες ότι η παράταξή του δεν συμφωνεί με τις μέχρι τώρα πρακτικές της ΓΕΝΟΠ. Διαφωνεί μεν με τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του ΟΑΠ-ΔΕΗ με το ΙΚΑ, αλλά θα επιδιώξει τη διευθέτηση του προβλήματος με άλλα μέσα και όχι με αυτή τη μορφή κινητοποιήσεων.

Εντός της εβδομάδας το πόρισμα εισαγγελέα

ΕΝΤΟΣ της εβδομάδας αναμένεται το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, σχετικά με τις διακοπές ρεύματος που γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι μάρτυρες (στελέχη της ΔΕΗ, του ΔΕΣΜΗΕ κ.ά.) έχουν ήδη καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία διενεργείται ταχύτατα από τους αρμόδιους εισαγγελείς Πρωτοδικών κ.κ. Ορνεράκη και Παναγιωτοπούλου.

Η σχετική, ανώτατη εισαγγελική παρέμβαση σημειώθηκε το Σάββατο, ύστερα από έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Παναγιώτη Αθανασόπουλου, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα, ώστε να διερευνηθεί ποιος ευθύνεται για τις διακοπές ρεύματος.

Σκοπός της έρευνας, ειδικότερα, είναι να διερευνηθεί εάν διαπράττεται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και από ποιους. Με τη σχετική παραγγελία του κ. Σανιδά προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτη Πούλιο, ζητείται να διερευνηθούν και τα εξής:

1. Εάν υπάρχει παρακώλυση λειτουργίας των εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας (εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν την προμήθεια φωτισμού).

2. Εάν κατά την απεργία που έχει κηρυχθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των υπαλλήλων της ΔΕΗ γίνονται εσκεμμένες περικοπές φορτίων από τη Διοίκηση της ΔΕΗ ή τον ΔΕΣΜΗΕ, μολονότι υπάρχει επάρκεια ρεύματος.

3. Εάν διατίθεται αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας για την ακώλυτη λειτουργία των εργοστασίων και των λοιπών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, «ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που είναι κοινωνικό αγαθό».

4. Εάν διατίθεται το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία των εργοστασίων και λοιπών εγκαταστάσεων παραγωγής και διανομής ρεύματος, καθώς και ολόκληρο το σύστημα παραγωγής και διανομής ρεύματος στο κοινωνικό σύνολο εκ της ενδεχόμενης προκλήσεως βλαβών.

5. Εάν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τον συνδικαλιστικό νόμο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα