Κίνα: Στο 8,7% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008 08:27

ΜΕ ΤΑΧΥΤΕΡΟ των εκτιμήσεων ρυθμό αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα, τον ταχύτερο ρυθμό σε 11 χρόνια, καθώς οι τιμές των τροφίμων αναρριχήθηκαν στα ύψη αυξάνοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,7% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αναρρίχησή τους 7,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο 22 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί 7,9%.

Το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε 23% μετά τις χειρότερες χιονοθύελλες σε χρονικό διάστημα πλέον του μισού αιώνα στη χώρα που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες, προκάλεσαν προβλήματα στις μεταφορές, αλλά και ελλείμματα.

Πέρυσι η αύξηση των επιτοκίων έξι φορές ώθησε το κόστος δανεισμού στο 7,47% και στα υψηλότερα επίπεδα εννέα ετών. Το επιτόκια καταθέσεων βρίσκεται στο 4,14%, κάτω από το ήμισυ του ρυθμού του πληθωρισμού.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης CSI 300 υποχωρούσε 1,1% στις 11:30 π.μ. στη Σαγκάη καθώς εικάζεται ότι η αύξηση των επιτοκίων θα περιορίσει τα κέρδη. Το γιουάν διαπραγματεύθηκε στα 7,1059 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 7,1099 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό. Η απόδοση των ομολόγων 15ετούς διάρκειας αυξήθηκε 1 μονάδα βάσης στο 4,17%.

Οι τιμές των χοιρινών αυξήθηκαν 63% σε σύγκριση με πέρυσι, των λαχανικών κατά 46% και των σπορελαίων κατά 41%.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 6,5% τον Φεβρουάριο, με τον χαμηλότερο ρυθμό σε περίπου έξι χρόνια, αντικατοπτρίζοντας την αδυναμία της ζήτησης καθώς συρρικνώνεται η παγκόσμια οικονομία.

Ο πληθωρισμός – εκτός των τροφίμων – διαμορφώθηκε στο 1,6% από το 1,5% που ήταν τον Ιανουάριο. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενεργείας οι τιμές σημείωσαν άνοδο 1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα