Στη Βουλή το ασφαλιστικό, ποιοι κλάδοι απεργούν

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008 09:41

ΑΡΧΙΖΕΙ σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ την επόμενη Τρίτη αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το οποίο θέτει μεταβατική περίοδο ως το 2013, περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες αλλαγών. Τη διοικητική αναδιάρθρωση του συστήματος, τις ασφαλιστικές παρεμβάσεις και τα θεσμικά μέτρα.

Ειδικότερα με τη διοικητική αναδιάρθρωση προβλέπεται ο δραστικός περιορισμός των ασφαλιστικών οργανισμών σε 13, από τα οποία πέντε θα είναι κύριας ασφάλισης, έξι επικουρικής και δύο πρόνοιας, ενώ με τις ασφαλιστικές παρεμβάσεις προβλέπεται αύξηση ορίων ηλικίας και συντάξιμου χρόνου.

Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση των ορίων για τις εργαζόμενες μητέρες και πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις.

Δημιουργείται ένα κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών με το 10% των κοινωνικών πόρων, το 4% των εσόδων του ΦΠΑ και το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, παρατείνεται η χορήγηση συνταξιοδοτικού βοηθήματος, προβλέπεται από τα μέσα του 2009 η χορήγηση αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, ενώ θεσπίζονται και κίνητρα για την επιμήκυνση του εργασιακού βίου κ.ά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με δηλώσεις εκπροσώπων τους έχουν επισημάνει τη διαφωνία τους με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και αναμένεται να το καταψηφίσουν.

Κλιμάκωση των αντιδράσεων

KΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ οι αντιδράσεις των συνδικάτων για το ασφαλιστικό, με την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων σε πολλούς κλάδους εργαζομένων, οι οποίες στην παρούσα φάση θα κορυφωθούν με τη γενική απεργία στις 19 Μαρτίου, αλλά και τη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα. Oι διοικήσεις των συνδικάτων δηλώνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, με την κήρυξη μιας ακόμη γενικής απεργίας, αλλά και νέων κινητοποιήσεων σε κλάδους που διαφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ, στην οποία θα παραστούν οι Διοικήσεις των Ομοσπονδιών των Εργατικών Κέντρων και των Σωματείων της Αττικής. Στη συνέντευξη θα αναλυθούν οι διατάξεις και προβλέψεις του Νομοσχεδίου, καθώς και τα σημεία που διαφωνούν τα συνδικάτα για τα οποία θα αναπτυχθούν οι απόψεις για τις επιπτώσεις και ανατροπές που προκαλούνται στους εργαζόμενους και την κοινωνική ασφάλιση γενικότερα.

Με επικεφαλής τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο απεργιακό μέτωπο το παρόν αυτή την εβδομάδα δίνουν τραπεζοϋπάλληλοι, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και τους ΟΤΑ.

Ειδικότερα, οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οργανώνοντας αύριο νέο συλλαλητήριο στη μία μετά το μεσημέρι έξω από τη Βουλή έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από 12.00 έως 15.00.

Συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας. Στις συγκεντρώσεις θα τονιστεί η πλήρης και κατηγορηματική αντίθεση στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και θα απαιτηθεί η απόσυρση του νομοσχεδίου.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έχουν ήδη κηρύξει γενική απεργία για τις 19 Μαρτίου, ενώ απόφαση για νέα γενική απεργία αναμένεται σήμερα.

Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκονται ήδη κλάδοι εργαζομένων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν και άλλοι. Συγκεκριμένα, συνεχίζουν σήμερα και αύριο τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν από την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΟΤΟΕ

Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος έχει κηρύξει για σήμερα νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία στην Τράπεζα Ελλάδος, ενώ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας 12.15-15.15, (λήξη συναλλαγών 11.30), για αύριο, μαζί με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, εκτός από τη συμμετοχή της αύριο στην τρίωρη στάση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και άλλων Ομοσπονδιών, προκήρυξε άλλη μια τρίωρη στάση μεθαύριο, από τις 8 έως τις 11 το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Οι Μηχανικοί όλης της χώρας, με αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, έχουν κηρύξει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για αύριο και μεθαύριο.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχουν αποφασίσει την αποχή των δικηγόρων και των δικαστικών επιμελητών από τα καθήκοντά τους αύριο και μεθαύριο.

Νοσοκομεία, φαρμακεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο νοσοκομεία και υγειονομικοί σταθμοί της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, διαμαρτυρόμενος για την ενοποίηση του ΤΣΑΥ στο νέο ασφαλιστικό φορέα των επιστημόνων.

Κλειστά εξάλλου θα παραμείνουν αύριο και τα φαρμακεία, με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και όσοι έχουν ανάγκη θα εξυπηρετηθούν από τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα