Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4,4% το Φεβρουάριο

Yψηλά πενταετίας
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008 12:12
UPD:12:53

Στο 4,4% διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός έναντι 3,9% τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο του πληθωρισμού στο 4,0% κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων.

Το ίδιο διάστημα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,5%, σε ετήσια βάση, από 3,9% τον Ιανουάριο.

Η αύξηση του δείκτη κατά μισή μονάδα έναντι του Ιανουαρίου οφείλεται κυρίως στην κατά μία εβδομάδα μεγαλύτερη διάρκεια των εκπτώσεων φέτος από πέρυσι, επίπτωση 0,3%, και κατά δεύτερο λόγο στις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος, Μανώλης Κοντοπυράκης.

Όπως επισήμανε, αν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης ήταν στα περυσινά επίπεδα, ο Γενικός Δ.Τ.Κ. θα ήταν 3%.

Ο Δομικός Δ.Τ.Κ. επίσης κινήθηκε ανοδικά και διαμορφώθηκε στο 3,3%, έναντι αύξησης 2,8% του Ιανουαρίου 2008 και 2,9% του Φεβρουαρίου 2007.

Η εξέλιξη του Δ.Τ.Κ. το Μάρτιο εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, υπό την έννοια ότι αν η τιμή δεν

παρουσιάσει σημαντικές μεταβολές, ο Δ.Τ.Κ. το Μάρτιο αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του Φεβρουαρίου, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΣΥΕ.

«Ο ρυθμός αύξησης ήταν υψηλότερος από τον αναμενόμενο λόγω των υψηλών τιμών τροφίμων και ενέργειας καθώς και της αρνητικής βάσης σύγκρισης από

την επιβράδυνση του πληθωρισμού το πρώτο εξάμηνο του 2007», δήλωσε στο Reuters ο κ. Πλάτων Μονοκρούσσος, οικονομολόγος της EFG Eurobank.

“Μελλοντικά, αναμένουμε ο εθνικός πληθωρισμός να παραμείνει στα

επίπεδα ή άνω του 4,0% καθόλο το πρώτο εξάμηνο του έτους και να

διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3,6% ή υψηλότερα το 2008».

Αναλυτικά οι μεταβολές

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 4,4% το μήνα Φεβρουάριο 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2007, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 6,6% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: ρύζι, αλεύρι, ψωμί, φρυγανιές-παξιμάδια, άλλα προϊόντα αρτοποιΐας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι νωπό, πουλερικά νωπά, αλλαντικά, ψάρια γενικά, γάλα νωπό παστεριωμένο, γάλα διατηρημένο, γιαούρτι, τυρί φέτα, τυριά σκληρά, αυγά, βούτυρο γάλακτος, φυτικό βούτυρο, σπορέλαιο, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, όσπρια, γλυκά-ζαχαρωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών: αρνί και κατσίκι (νωπά), πατάτες νωπές.

β) Κατά 1,0% της ομάδας ‘’ Αλκοολούχα ποτά και καπνός ‘’, λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

γ) Κατά 1,6% της ομάδας ‘’ Ένδυση και υπόδηση’’, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 10,2% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των στερεών καυσίμων.

ε) Κατά 2,8% της ομάδας ‘’ Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, στα υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στις οικιακές υπηρεσίες.

στ) Κατά 3,1% της ομάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

ζ) Κατά 5,3% της ομάδας ‘’ Μεταφορές ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας, υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των αυτοκινήτων.

η) Κατά 1,9% της ομάδας ‘’ Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφικά, άνθη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

θ) Κατά 4,6% της ομάδας ‘’ Εκπαίδευση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των τεχνικών σχολών / ΙΕΚ.

ι) Κατά 4,3% της ομάδας ‘’ Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών : φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα) και των τιμών των ξενοδοχείων.

ια) Κατά 3,0% της ομάδας ‘’ ¶λλα αγαθά και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

2. Από τη μείωση του δείκτη :

Κατά 3,3% της ομάδας ‘’ Επικοινωνίες ‘’, λόγω μείωσης των τιμών, κυρίως, των υπηρεσιών της σταθερής τηλεφωνίας. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών της κινητής τηλεφωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα