Σανίδα σωτηρίας από τις κεντρικές τράπεζες

Μίνι ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008 19:20

ΚΛΙΜΑ ευφορίας επικράτησε σήμερα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ύστερα από την παρέμβαση μετά τη συντονισμένη παρέμβαση της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας με 200 δισ. δολάρια στις πιεσμένες πιστωτικές αγορές.

Η Fed ανακοίνωσε ότι επέκτεινε το πρόγραμμα δανεισμού και ότι θα δεχτεί μια πιο διευρυμένη βάση εξασφαλίσεων περιλαμβάνοντας πολλά ομόλογα κτηματαγοράς η αξία των οποίων έχει υποχωρήσει.

Οι κινήσεις της Fed ενισχύθηκαν και από παρόμοιες κινήσεις εκ μέρους της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς και των Κεντρικών Τραπεζών της Ελβετίας και του Καναδά.

Όπως ανακοινώθηκε, η ΕΚΤ θα δανείσει στις τράπεζες 15 δισ. δολάρια, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πρόσφερε 20 δισ. δολάρια. Εξι και τέσσερα δισ. δολάρια θα διαθέσουν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και του Καναδά αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας για τις αναδυόμενες αγορές της UniCredit στη Βιέννη, Martin Blum, σημείωσε πως «σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η Fed και οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο πρόσφεραν αυτό που όλοι χρειάζονται και αυτό είναι το ρευστό. Οι ενέργειες... διαχειρίζονται το θέμα αυτό κάνοντας ευκολότερη τη λήψη μετρητών για τις τράπεζες και αυτό είναι σημαντικό».

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.690,4 μονάδες (1,09%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.627,69 μονάδες (1,33%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 6.524,57 μονάδες (1,19%).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.270,81 μονάδες αυξημένος κατά 1,3%. Ενδοσυνεδριακά τα κέρδη του άγγιξαν το 2,5%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο κλάδος των τραπεζών. Οι μετοχές των HSBC και Royal Bank of Scotland ενισχύθηκαν κατά 2,7% και 4,5% αντιστοίχως.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Kέρδη 1,53% στο Χ.Α.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης με πρωταγωνιστή τον τίτλο του ΟΤΕ, ο οποίος σημείωσε άνοδο 5,14%. Οι τοποθετήσεις ενισχύθηκαν σε όλους τους κλάδους ύστερα από την είδηση για τη συντονισμένη κίνηση των κεντρικών τραπεζών, που έδωσε ισχυρή ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Η αγορά ακολούθησε σήμερα τις ξένες αγορές μετά την ένεση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, με τους θεσμικούς να τοποθετούνται σε μετοχές blue chip και τράπεζες», δήλωσε στο Reuters αναλυτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Είναι πιθανό η άνοδος να συνεχιστεί και αύριο στην Ευρώπη και την εγχώρια αγορά, εάν δεν υπάρξουν άλλα αρνητικά νέα», πρόσθεσε.

Ο γενικός δείκτης τιμών του Χ.Α. σημείωσε άνοδο κατά 1,53% και τερμάτισε στις 3.986,44 μονάδες, κοντά στο υψηλότερο σημείο της ημέρας.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 486,7 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 74,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 160 ενισχύθηκαν, 99 υποχώρησαν και 40 παρέμειναν αμετάβλητες.

Εκτός από τη μετοχή του ΟΤΕ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επίσης τα ΕΛΠΕ, η Τράπεζα Κύπρου, η «Τιτάν», η Βιοχάλκο, η Alpha Bank και η Marfin Popular Bank.

Mε θετικό πρόσημο έκλεισε και η πλειονότητα των επιμέρους δεικτών. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι: Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε ποσοστό 6,35%, των Τηλεπικοινωνιών κατά 5,14% και του Πετρελαίου-Αερίου κατά 2,60%.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι εξής: της Κοινής Ωφέλειας σε ποσοστό 2,37%,των Ασφαλειών κατά 0,67% και του Εμπορίου κατά 0,18%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,10%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,96% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 0,47%.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών: ΑΝΕΚ(ΠΟ΄96) +25,11%, ΚΡΕΚΑ +11,81% και MARFIN INVESTMENT GROUP +10,36%. Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι μετοχές των εταιριών: ΑΕΓΕΚ (Κ) -12,90%, ΑΝΕΚ(ΠΟ΄90) -12,50% και ΕΛΒΙΕΜΕΚ -9,64%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα