Σήμερα απόφαση για συνέχιση ή μη της απεργίας στη ΔΕΗ

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008 09:23

ΔΙΑΚΟΠΕΣ περιορισμένης διάρκειας εφάρμοσε χθες η ΔΕΗ στα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας. Η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ, που έγινε δυνατή τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, αποδέσμευσε επιπλέον παραγωγικές μονάδες. Ετσι, μετά και τις μειώσεις σε φορτία βιομηχανιών, ύψους περίπου 160 μεγαβάτ, δεν έγινε καμία περικοπή τις περισσότερες ώρες της ημέρας, εκτός από τις βραδινές και τις πρωινές.

Το ζητούμενο πλέον είναι ποια θα είναι η συνέχεια της κινητοποίησης της ΓΕΝΟΠ, καθώς αφενός η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, ενώ αφετέρου η παράταξη της ΓΕΝΟΠ που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται διατεθειμένη να αναλάβει ενεργό ρόλο μεσολαβητή για την απεμπλοκή της κρίσης.

Συγκεκριμένα, χθες, η ΔΑΚΕ, για ακόμη μία φορά, εμφανίστηκε έτοιμη να συνεχίσει τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις που αποφασίζει το δ.σ. της ΓΕΝΟΠ.

Πέρα όμως από αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση σε διάλογο με τη ΓΕΝΟΠ, προκειμένου «να λυθούν τα δίκαια αιτήματά μας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της ΔΑΚΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η ΔΑΚΕ της ΓΕΝΟΠ όσο και η παράταξη κεντρικά, επεξεργάζεται και θα προτείνει σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα που έχει ο ΟΑΠ-ΔΕΗ επί της περιουσίας της ΔΕΗ. Οι επικεφαλής της συγκεκριμένης παράταξης, επιπλέον, θα επιδιώξουν να συναντήσουν είτε την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλη - Πετραλιά, είτε τον υπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια, πριν από τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΓΕΝΟΠ, κάτι που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΓΕΝΟΠ, αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τη συνέχιση ή μη της απεργίας. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, χωρίς όμως η παράταξή του να κατέχει και την πλειοψηφία του δ.σ. της ΓΕΝΟΠ, θα προτείνει τη συνέχιση της απεργίας.

Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο Συνασπισμό, καθώς μόνο με τις ψήφους τους και με την ψήφο των συνδικαλιστών του ΚΚΕ, μπορεί να ληφθεί απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Τέλος να σημειωθεί ότι, αύριο, πρόκειται να εκδοθεί το πόρισμα του εισαγγελέα κ. Σανιδά, με το οποίο θα αποδίδονται ευθύνες για τις εκτεταμένες περικοπές ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα εστιάζεται στο κατά πόσον εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του Ν. 1264/82, για τις ΔΕΚΟ, στις οποίες προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για τον καθορισμό του προσωπικού ασφαλείας, σε περιπτώσεις απεργιών.

Ηδη, στο πλαίσιο της έρευνας, διασταυρώνονται στοιχεία που έχουν συλλεγεί από τη ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ για το προσωπικό ασφαλείας που εργάστηκε κατά τις μέρες της απεργίας, ενώ χθες κατέθεσαν ο γενικός διευθυντής Λιγνιτωρυχείων και ο διευθυντής των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση της ενέργειας το χρονικό διάστημα των απεργιών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα που προκαλούνται, καλεί τους υπαλλήλους όλων των δημοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος.

Μ.ΚΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα